Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μπορεί να συγκεντρώσει μικρότερο ενδιαφέρον από το συνέδριο της Δράσης που διεξάγεται ταυτόχρονα και στο οποίο θα συγκεντρωθούν πολλοί δυνητικοί εταίροι του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ads

Πέρα από τον πρόεδρο της ΝΔ, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από το Ποτάμι Χ. Θεοχάρης που βρίσκεται κοντά στη δημιουργία πολιτικής κίνησης, πρώην υπουργοί της ΝΔ όπως ο Κ. Χατζηδάκης και η Μ. Γιαννάκου, αλλά επίσης ο Στέφανος Μάνος. 

Η Δράση είναι κάτι πολύ μικρό ή ελάχιστο από άποψη κοινωνικής απήχησης όμως συγκεντρώνει στις παρυφές της στελέχη που ενδιαφέρουν τη νέα ηγεσία της ΝΔ στο πλαίσιο της καλλιέργειας «εκσυγχρονιστικού προφίλ». Άλλωστε, ο πραγματικός λόγος της δυστοκίας στην ενοποίηση των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου είναι ο προσανατολισμός προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. 

Η αμηχανία του ΠΑΣΟΚ

Όταν η Φώφη Γεννηματά προγραμμάτισε την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλιώς ήταν ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των συνεργαζόμενων κινήσεων. Ζητούσαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το επιχείρημα ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί (να κλείσει την αξιολόγηση και να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή). 

Ads

Από τη στιγμή που άρχισε να διαγράφεται η προοπτική συμφωνίας με τους πιστωτές, το αίτημα αυτό δεν έχει πια περιεχόμενο. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο ενθουσιασμός των ευρωσοσιαλιστών για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται πλέον, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το άνοιγμα στο κέντρο που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. 

Η Συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει με ομιλίες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του  Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Γιάννη Τούντα, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Κ. Σημίτης και ο Ευ. Βενιζέλος. 

Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει τη συνδιάσκεψή της πριν ολοκληρωθεί το έργο της «Επιτροπής διαλόγου και θέσεων για τις προοδευτικές συνεργασίες» (στην οποία συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κλπ) είναι πολύ ενδεικτικό των βαθύτερων προθέσεων τη Χ. Τρικούπη όπου θα ήθελαν το Ποτάμι ως συμπλήρωμα σε ένα μέτωπο ελεγχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. 

Ο Στ. Θεοδωράκης δεν κινείται προς αυτή κατεύθυνση. Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, το μεγαλύτερο κομματικό τους όργανο. Θα μαζευτούν 200 στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα «για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Ποτάμι τις προσεχείς εβδομάδες», ενώ το απόγευμα θα ακούσουν την ομιλία του Στ. Θεοδωράκη, που θα εμφανιστεί, έτσι, σε ένα κάδρο διαφορετικό από εκείνο της Φ. Γεννηματά, σηματοδοτώντας τους χωριστούς δρόμους που ακολουθούν παρά τις διακηρύξεις για προσπάθεια συνεννόησης.