Την ευγνωμοσύνη της «για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης» που λαμβάνει  εκφράζει η Σοφία Μπεκατώρου με ανάρτησή της στο Facebook.

Ads

Η Ολυμπιονίκης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα». «Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ».

Η Σοφία Μπεκατώρου αναμένετει να καταθέσει στον Εισαγγελέα την ερχόμενη Τετάρτη (20/1) καθώς ξεκινά η αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησής της.

Νέα στοιχεία από Κακλαμανάκη

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως αντιμέτωπες με τον ίδιο εφιάλτη με αυτόν της Σοφίας Μπεκατώρου έχουν έλθει και άλλες κοπέλες. Εάν κάποιος ψάξει τα πάντα στην Ομοσπονδία, θα βρει πολλά περισσότερα – περισσότερα κι απ’ όσα γνωρίζουν οι αθλητές, σημείωσε. Πρόσθεσε, πως έχει στη διάθεσή του στοιχεία για νέα υπόθεση που θα έλθει στο φως της δημοσιότητας και προανήγγειλε όσα θα επακολουθήσουν:

Ads

«Αυτά που έχουμε αναγγείλει είναι λίγο-πολύ γνωστά. Υπάρχει εισαγγελική έρευνα, για την οποία έχουμε δώσει ό,τι στοιχεία έχουμε. Υπάρχουν στοιχεία που καταθέτουμε σε ένα φιλμ 20 λεπτών. Η Ομοσπονδία επιδιώκει συσκότιση αλλά αυτό δε θα περάσει. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος».

Ένα ελληνικό #MeToo

Μετά τις αποκαλύψεις της κ. Μπεκατώρου, ακολούθησε ένα ντόμινο καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Οι αθλήτριες, η μία μετά την άλλη, σπάνε τη σιωπή τους με τις Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές τους αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που υπέστησαν. Σε ανάλογες αποκαλύψεις προχώρησε και η Μαρίνα Ψυχογιού, επίσης από τον χώρο της ιστιοπλοϊας με θύτη και πάλι έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας. Τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης αποκάλυψε και η Ολυμπιονίκης Νίκη Μπακογιάννη, με το «κύμα» καταγγελιών να θυμίζει ένα ελληνικό #metoo, το κίνημα που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων στο Χόλιγουντ, που ξεκίνησαν από τις αποκαλύψεις για τη δράση του παραγωγού ταινιών Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Ολόκληρη η ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου:

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου.  Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και  όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε  ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση.

Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό.».