Ads

Μπαράζ καταλήψεων υπουργείων και συλλαλητηρίων από εργαζόμενους που διαμαρτύρονται δυναμικά κατά της πολιτικής της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δημοσιογράφοι στα κρατικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και άλλες οργανώσεις δημοσίων υπαλλήλων κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο και τα μέσα μεταφοράς. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε 48ωρη αντί για την αρχικά εξαγγελθείσα 24 ωρη απεργία, στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

 

Το tvxs κάλυψε με συνεχή ενημέρωση τις εξελίξεις:

Ads

18:32 – Τη διακοπή της μισθοδοσίας όλων των εργαζόμενων στους δήμους για όσο διαρκούν οι καταλήψεις αποφάσισε η κυβέρνηση. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης κάλεσε ακόμη τους δημάρχους να αξιοποιήσουν τους ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης.
 

16:35 – Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος εισέβαλε στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, συνοδευόμενος από ομάδα αυτοκινητιστών, ζητώντας να συναντηθεί με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση λόγω απουσία του υπουργού. Οι αυτοκινητιστές παρέμειναν στο υπουργείο για περίπου 2 ώρες.

Ανακοινώνοντας ότι η επόμενη κινητοποίηση των αυτοκινητιστών θα γίνει στο Mega, ο κ. Λυμπερόπουλος σημείωσε ακόμη ότι οι ταξιτζήδες έγιναν «αναγκαστικά βίαιοι», καταλαμβάνοντας το γραφείο του γενικού γραμματέα, «μετά την κοροϊδία της 5ης Αυγούστου», καθώς, τους υπεσχέθη διάλογος, που δεν έγινε, όμως, ποτέ.

15:32 – Σε 48ωρη, στις 19 και 20 Οκτωβρίου, μετατράπηκε η απεργία της ΓΣΕΕ για την ερχόμενη εβδομάδα. Η επέκταση της κινητοποίησης από τη ΓΣΕΕ αποφασίστηκε «εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τα μέτρα που εμπεριέχονται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης». Η απεργιακή συγκέντρωση της 19ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 11 στο Πεδίον του Αρεως ενώ στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί. Η ΓΣΕΕ διαμηνύει πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο θα συνεχίζονται αυτές οι αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

15:25 – Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα, ομάδα εργαζομένων στους Δήμους αποδοκίμασε έντονα τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Δείτε το βίντεο

15:18 –  Το γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθρ. Ζερβού κατέλαβαν προ ολίγου συνδικαλιστές της ΔΕΗ

15:03 – Τερμάτισαν την κατάληψη στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ στην οδό Πειραιώς στο Μοσχάτο οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Αποφάσισαν, ωστόσο, να εμποδίσουν τα συνεργία που θα κόβουν το ρεύμα όσων δεν πληρώνουν το την έκτακτη εισφορά ακινήτων. Σχολιάζοντας την παρέμβαση του εισαγγελέα για την κατάληψη, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλος δήλωσε: «Δεν μας φοβίζει κανένας εισαγγελέας και δεν το λέω γιατί γυρίζουμε την πλάτη στους νόμους, αλλά γιατί παλεύουμε για ιερό σκοπό. Εδώ είμαστε ας έρθει ο εισαγγελέας να μας συλλάβει».

14:55 – Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το “Πρώτο Θέμα“, οι εργαζόμενοι στους Δήμους επιτέθηκαν και στον δήμαρχο ΑΘηναίων Γιώργο Καμίνη (δείτε 13:30)

14:50 – Ένα ποσό της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ θα χάσει το κράτος από τις κινητοποιήσεις στις 19 Οκτωβρίου, ημέρα της Γενικής Απεργίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, δηλώνουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες που κάνουν λόγο για «ημέρα μηδενικού τζίρου».  Την 19η Οκτωβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, οι φούρνοι και οι λαϊκές αγορές. Στην κινητοποίηση δεν θα συμμετάσχουν τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα

14:20 – Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 13:00 Συνέντευξή Τύπου που θα παραχωρούσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης για το ζήτημα των απορριμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνέντευξη ενδέχεται να δοθεί στη Βουλή, στις 17:00 καθώς το υπουργείο παραμένει σε κλοιό διαδηλωτών.

14:10 – Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έφτασε η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά την αλλαγή… πλεύσης των εργαζομένων  από το υπουργείο Εσωτερικών όπου ήταν προγραμματισμένη η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Χάρη Καστανίδη. Στο σημείο είναι παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ για να αποτρέψουν την είσοδο των εργαζομένων στο κτίριο. Nωρίτερα οι εργαζόμενοι διέκοψαν τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου εκτυλίχθηκαν επεισόδια και επιθέσεις των εργαζομένων με μπουκάλια. (δείτε 13:30)

14:03 – Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σταμάτησαν την κατάληψη στα εκδοτήρια λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς η διοίκηση τα εκδίδει αλλού τα ειδοποιήτήρια.

13:50 – Apοκλεισμένα είναι από το πρωί της Πέμπτης τα κτήρια που στεγάζουν την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Κηφισίας 7, Αμπελόκηποι), τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς, καθώς και τα παραρτήματα του υπουργείου Εσωτερικών επί των οδών Δραγατσανίου, Ευαγγελιστρίας και Σταδίου 31 στην Αθήνα.

13:45 – Ανακοίνωση αναφορικά με το μπλόκο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών εξέδωσε η διοίκηση της επιχείρησης, διαβεβαιώνοντας ότι η έκδοση των λογαριασμών με το ειδικό τέλος ακινήτων θα γίνει κανονικά μέσω εναλλακτικών τρόπων εκτύπωσης και αποστολής.  Σύμφωνα με ανακοίνωση, η ΔΕΗ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κατάληψη του κέντρου έκδοσης λογαριασμών από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας, με ιδιαίτερο κόστος για την επιχείρηση, εναλλακτικούς τρόπους εκτύπωσης και αποστολής που θα ενεργοποιηθούν εντός της ημέρας.

13:44 – Σε εξέλιξη βρίσκεται συλλαλητήριο εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πλατεία Συντάγματος γύρω από την οποία έχουν κλείσει οι δρόμοι.

13:40 – Στο γραφείο του γγ του υπουργείου Μεταφορών εισέβαλε ομάδα αυτοκινητιστών, ζητώντας να συναντηθεί με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ταξί αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Ήδη από την Τετάρτη, οπότε ανακοινώθηκε το νέο νομοσχέδιο, οι αυτοκινητιστές δήλωσαν ότι το απορρίπτουν «από την αρχή ως το τέλος».

13:30 – Στην κατάληψη του κτηρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας έχουν προβεί δεκάδες εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στο χώρο πραγματοποιούνταν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου προεδρείου της ΚΕΔΕ, αλλά οι εργαζόμενοι εισέβαλαν, φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου, αποδοκίμασαν τους δημάρχους και εκσφενδόνισαν αντικείμενα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση. «Κόκκινο πανί» για τους συνδικαλιστές αποτέλεσε ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος προπηλακίστηκε επειδή ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για να ανοίξει η χωματερή της Φυλής για να αντιμετωπιστεί η αποπνικτική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας από τη μη αποκομιδή απορριμμάτων.