Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό.

Ads

Μεταξύ άλλων, οι Αλέξης Τσίπρας και Μάρτιν Σουλτς συζήτησαν τη συμμετοχή του ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ. Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην πρωτοβουλία για ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συζητήθηκε επίσης το Προσφυγικό καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις και η αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της Αριστεράς  στην Ευρώπη.

Ads

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με την επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας, Katarina Martins. Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και το ενδεχόμενο ανάδειξης της Αριστεράς σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Marisa Matias.

Τέλος ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους συμπροέδρους της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Rebecca Harms και Philip Lambert. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις για το Προσφυγικό και συζητήθηκαν οι συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τέλος συζητήθηκαν θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.