Πολλά σχόλια και εντονες αντιδράσεις προκάλεσε δημοσίευμα των Νέων για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη τον Αύγουστο του 2021.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το πόρισμα της Πυροσβεστικής δείχνει προς την πλευρά του ΑΔΜΗΕ με την ανεξάρτητη Αρχή να απαντά στην εφημερίδα πως οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη και πως «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ».

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρει πως η φωτιά ξεκίνησε από τον πυλώνα «ΧΑ 44» του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.

Η δασική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος.

Ads

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής (42 σελίδες), σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφέρει πως στο συγκεκριμένο πυλώνα και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου.

Η αντίδραση του ΑΔΜΗΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση εκ μέρους του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του» σημειώνει αμφισβητώντας το πόρισμα της Πυροσβεστικής.

Μεταξύ άλλων ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει πως βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, που συνεχίζουν να διεξάγουν έρευνα για το θέμα της περυσινής πυρκαγιάς και τους παρέχει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Και διαψεύδει μέρος του ρεπορτάζ σημειώνοντας πως «οι εισαγγελικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν δεν έχουν αποδώσει τις πυρκαγιές που αναφέρονται στο δημοσίευμα, στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».

Επίσης σημειώνει με νόημα πως «ουδέποτε ενημερώθηκε από την εφημερίδα για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την περυσινή πυρκαγιά, ενώ η εφημερίδα δεν ζήτησε την άποψή του, όπως θα όφειλε, πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ» καταλήγοντας πως «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του».