Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση σε σχέση με τις αντοχές των Νοσοκομείων και στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και ιδιαίτερα στην Καβάλα, όπου καταγράφεται η πιο μεγάλη αύξηση περιστατικών. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις γιατρών και τις ειδήσεις των ημερών, οι υγειονομικές αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη κατάσταση με ράβε-ξήλωνε ανάμεσα στα νοσοκομεία και όχι με συνολική ενίσχυση των υποδομών.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα του kavalanews.gr, από την Παρασκευή 16 Απριλίου, λόγων της απότομης αύξησης ασθενών και της σοβαρότητας των περιστατικών η πληρότητα στη ΜΕΘ COVID έχει φτάσει το 100%. Μάλιστα, το Σάββατο και την Κυριακή, όπως αναφέρεται έγιναν δύο επείγουσες διακομιδές ασθενών με κοροναϊό, ενός άντρα 60 ετών και μιας γυναίκας 50 ετών, από την Καβάλα προς το Νοσοκομείο της Ξάνθης.

Αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς

«Είναι τεράστια επιβάρυνση για την κατάσταση ενός διασωληνωμένου ασθενή ακόμη και η διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο» είπε στο KavalaNews γιατρός του νοσοκομείου και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση γιατί «η κορύφωση του τρίτου κύματος είναι μπροστά μας».  Άλλος γιατρός δήλωσε ότι η Καβάλα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ από 12 σε 18, όπως είχαν κάνει οι γιατροί στο 2ο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Νοέμβρη. Τα κρεβάτια είναι εκεί, ο χώρος είναι διαμορφωμένος, όμως δεν λαμβάνεται απόφαση για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. Για τη λειτουργία των σημερινών 12 κλινών, το σχετικό πρωτόκολλο προβλέπει την ύπαρξη 8 εντατικολόγων. Όμως οι 12 κλίνες λειτουργούν με 6 γιατρούς αντί για 8.

Ads

«Όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι δυνατόν ενώ δεν λειτουργεί σήμερα σωστά η ΜΕΘ να πάμε σε αύξηση κλινών. Πρέπει άμεσα να ενισχυθούμε με προσωπικό» σχολίασε στο KavalaNews γιατρός που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Μάλιστα, οι γιατροί που μιλούν ανώνυμα, περιγράφουν μια κατάσταση μεγάλου φόβου και πιέσεων. «Μας απειλούν με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) και οι πιέσεις είναι αφόρητες. Φτάνουν σε σημείο να ζητούν τις παραιτήσεις μας ενώ γνωρίζουν ότι αν παραιτηθούμε οι θέσεις μας δεν θα καλυφθούν από άλλους» είπε ένας από τους τρεις γιατρούς.

Απέσπασαν γιατρό στην Ξάνθη και τώρα διακομίζουν και τα περιστατικά

Στην Ξάνθη, όπου διακομίζονται οι ασθενείς,  η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη καθώς εν μέσω πανδημίας είχε κλείσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω έλλειψης γιατρών. Μετά την έντονη κριτική, η ΜΕΘ άνοιξε προσωρινά με την απόσπαση εντατικολόγου από το Νοσοκομείο Καβάλας. Αυτή ήταν και η αιτία που ξέσπασε σοβαρή διαμάχη και δημόσια κριτική από την εντατικολόγο και Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Καβάλας Κλαίρη Λαμπίρη την προηγούμενη εβδομάδα.

Τον τελευταίο καιρό, τα μικρότερα Νοσοκομεία της περιοχής, σε Ξάνθη και Ροδόπη, είχαν σταματήσει να νοσηλεύουν περιστατικά COVID-19  αλλά πλέον ανοίγουν προσωρινά πτέρυγες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αυτό κατέστη επιβεβλημένο από τη στιγμή που “έφτασε στα όρια του το Νοσοκομείο Αναφοράς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αυτό της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους εκεί, η πληρότητα αυξήθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες 10 μέρες μετά τη συρροή περιστατικών από το Βόρειο Έβρο και την ορεινή περιοχή Ξάνθης και Ροδόπης. Oι εργαζόμενοι κάλεσαν δημόσια τα αντίστοιχα Νοσοκομεία, να ανοίξουν και πάλι τις πτέρυγες COVID-19 για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως και έγινε.

“Διώχνουν” ασθενείς από τη Δράμα αλλά τους αρνούνται σε Καβάλα-Σέρρες

Τέλος, στο 5ο Νοσοκομείο της περιοχής, αυτό της Δράμας η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη καθώς οι γιατροί έχοτης Παθολογικής Κλινικής. μετά την άρνηση των Νοσοκομείων Καβάλας και Σερρών να δεχτούν ασθενείς με κοροναϊό,  έχουν κάνει γνωστό ότι η κλινικη, στην οποία πέφτει το βάρος των περιστατικών COVID-19, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.

“Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ήταν και παραμένει σε τραγική κατάσταση δεδομένου ότι από τους πέντε υπηρετούντες ειδικούς ιατρούς η μία τελεί υπό παραίτηση και ένας πάσχει από σοβαρό νόσημα. Αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα οι εφημερίες (ας υπενθυμίσουμε καθημερινές) της Παθολογικής Κλινικής (ας υπενθυμίσουμε 52 κλινών δύναμης) εκτελούνται από έναν ειδικό ιατρό, ο οποίος «μπαινοβγαίνει» στα ΤΕΠ Covid και στα ΤΕΠ παθολογικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ παράλληλα έχει υπό την ευθύνη του την Παθολογική Κλινική και την Κλινική ύποπτων Covid-19 και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε διακυβεύεται η ασφάλεια του ιδίου αλλά κυρίως των ασθενών του.” αναφέρουν μεταξύ άλλων.