Χωρίς μόνιμη πρόσληψη στην Υγεία επί 15 μήνες, η «αύξηση» συμβασιούχων δεν κάλυψε ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα με 5.200 λιγότερους εργαζόμενους, ενώ ακόμη και νοσοκομεία αναφοράς COVID-19 δεν έχουν μοριακό αναλυτή και για όσους υπάρχουν δεν εξασφαλίστηκαν επαρκή αντιδραστήρια, όπως τόνισε το μέλος της ΕΓ της ΠΟΕΔΗΝ Τάκης Παντέλης μιλώντας Στο Κόκκινο.
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε από τον Μάιο ως τα μέσα Ιουλίου να σχεδιάσει το πώς θα αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, τα συμπεράσματα της πρώτης περιόδου χρησιμοποιήθηκαν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και δεν αποτέλεσαν πεδίο επανασχεδιασμού για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι μονάδες υγείας, είπε ο κ. Παντέλης. Φάνηκε και στο πώς άνοιξαν τα σύνορα και στα προβλήματα των δομών υγείας σήμερα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα από την πλημμελή οργάνωση, τον πλημμελή σχεδιασμό, την έλλειψη αναγκαίων μέτρων και πρωτοκόλλων.

Ads

Ανέφερε χαρακτηριστικά τις παλινωδίες με το θέμα αρχικά των τεστ στο προσωπικό που επιστρέφει από διακοπές και στη συνέχεια την προσπάθεια να περιοριστεί στους ίδιους τους εργαζόμενους η ευθύνη σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί, με επιβολή υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων. «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» τέτοια πρακτική, δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης και την λογική του «βλέπουμε και κάνουμε», όπως είπε. Αν δεν διορθωθεί αυτή η κατάσταση, το επόμενο χρονικό διάστημα που τα κρούσματα θα αυξηθούν από την κορύφωση της τουριστικής κίνησης του Αυγούστου τα προβλήματα θα μεγαλώσουν, θα έχουμε σοβαρά ζητήματα αντιμετώπισης στις μονάδες Υγείας, προειδοποίησε.

Δεν γίνεται, συνέχισε, στις πύλες εισόδου στη χώρα να μην υπάρχουν καθόλου κλιμάκια του ΕΟΔΥ ή να υπάρχουν και να δουλεύουν μόνο τέσσερις ώρες, ενώ τις υπόλοιπες 18 ώρες να μην υπάρχει δειγματοληψία; Έχουμε τέτοιες καταγγελίες, από τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα, όπως ανέφερε. Δεν μπορεί να μπαίνουν ολόκληρες περιοχές της χώρας σε mini lockdown και να μην υπάρχει εικόνα του πώς προσαρμόζονται οι εκεί μονάδες και πώς αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Και οι εργαζόμενοι στην δημόσια Υγεία, παρά τα περί προσλήψεων που προβάλλει η κυβέρνηση, μειώθηκαν κατά 5.200 σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Και οι προσλήψεις είναι συμβασιούχων, 15 μήνες με κυβέρνηση ΝΔ δεν υπάρχει μόνιμη πρόσληψη. Οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι περίπου 2.000 λιγότεροι, σε ένα χρόνο, χωρίς να αντικατασταθούν. Γι` αυτό αναγκάστηκαν να προσλάβουν παραπάνω συμβασιούχους, αλλά επί της ουσίας όχι μόνο ήταν λίγες, αλλά δεν έχουν καν καλύψει τις αποχωρήσεις του επόμενου έτους. Μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με λιγότερο προσωπικό από ό,τι στο πρώτο, αποκλειστικά με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ads

Υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς COVID-19 που δεν έχουν ακόμη μηχάνημα για μοριακό έλεγχο και στέλνουν σε ιδιώτες τα τεστ. Και ούτε για τα υπάρχοντα μηχανήματα εξασφαλίστηκε επαρκής ανεφοδιασμός σε αντιδραστήρια ώστε να ανταπεξέλθουμε. Έχουμε ελλείψεις και εκεί. Ένας καλός σχεδιασμός μπορούσε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό τον Μάιο και Ιούνιο από τις εταιρείες του εξωτερικού. Γιατί ένα μηχάνημα χωρίς τα αντιδραστήρια τι να το κάνουμε; αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παντέλης υπογράμμισε επίσης ότι δεν ενσωματώθηκε η πρωτοβάθμια Υγεία ως «φίλτρο» για ήπια κρούσματα, ώστε να προστατευούν τα νοσοκομεία που διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες από μία «ασφυξία» στο δεύτερο κύμα. Μέχρι μέσα Μαΐου ήταν εκτός σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, δυστυχώς και στο νέο σχεδιασμό δεν φαίνεται να έχει δοθεί εκεί η βαρύτητα που χρειάζεται…