Στην πιο καθοριστική φάση της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση μπαίνει, όπως φαίνεται, στο παιχνίδι και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Δεν ήταν το πρώτο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ωστόσο ειδικά χθες τη νέα επικοινωνία ζήτησε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση στην Αθήνα του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, η Ανγκελα Μέρκελ είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «δουλεύουμε στην κατεύθυνση του να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup».

Το κλίμα της συνομιλίας φέρεται να ήταν καλό με επιβαβίωση της βούλησης αμφότερων των πλευρών να υπάρξει άμεση λύση στο θέμα της αξιολόγησης.

Ads

Η παρέμβαση Μέρκελ έχει τη δική της σημασία, καθώς ήρθε μετά τη δήλωση Τσίπρα ενώπιον του Ντόναλντ Τουσκ ότι εάν δεν επέλθει συμωνία αύριο στο Eurogroup της Μάλτας τότε θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Εγινε, επίσης, εν όψει και της σημερινής συνάντησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερουν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, η οποία θεωρείται καθοριστική για το πως θα αντιμετωπιστεί το σχέδιο συμβιβασμού για την Ελλάδα στον αυριανό Eurogroup.