Την δέσμευση ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα αλλάξει εντός 4 – 5 ημερών, έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Παράλληλα αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα για τη συνθήκη Σένγκεν, παραδεχόμενος ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κακό κλίμα στην ΕΕ αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα έξωσης της Ελλάδας. 

Ads

Σημειώνεται ότι σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που μιλά για έξοδο δυο χρόνων από τη συνθήκη Σένγκεν για όσες χώρες δεν φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Δείχνει δε να φωτογραφίζει την Ελλάδα της οποίας τα θαλάσσια σύνορα είναι δύσκολο να φυλαχτούν. 

Ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι γράφει ψέμματα. Έκανε επίσης λόγο για «διαστρεβλώσεις» και παρέθεσε σειρά δηλώσεων που διαψεύδουν ότι υπάρχουν σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

«Το θέμα αυτό δεν τίθεται από την Ευρώπη, αλλά από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, που φέρονται με τον γνωστό τρόπο στους πρόσφυγες. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία αντιδρούν σ’ αυτή την πολιτική με τους φράκτες. Χώρες της Ευρώπης πάνε να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στη χώρα μας», ανέφερε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, απλώς έχει γίνει συζήτηση ανάμεσα σε δύο Επιτρόπους.

Ads

Για το έγγραφο με το οποίο τίθεται θέμα Σένγκεν ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι δεν αποτελεί θέση της ΕΕ και τόνισε ότι πρόκειται για ένα εισηγητικό έγγραφο που μπορεί να προτείνει ο καθένας και θα απορριφθεί.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ειδομένη, όπου και πάλι σήμερα υπήρξαν επεισόδια. Τόνισε ότι θα δοθεί λύση άμεσα, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «δεν θα είναι μια βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας». «Όχι με λουλούδια, ούτε με ξύλο», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «το σχέδιο υπάρχει» και ζητώντας μία διορία 4-5 ημερών.