Συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με θέμα καταγγελίες για παράνομη αποτροπή και push back (επαναπροώθηση) προσφύγων και μεταναστών.

Ads

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης που έχουν επικυρωθεί από την Ελλάδα και αποτελούν εθνικό δίκαιο, η αποτροπή στη θάλασσα είναι ποινικό αδίκημα. Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι και σύμφωνα με το Ναυτικό δίκαιο, η αποτροπή στη θάλασσα είναι ποινικό αδίκημα το οποίο εκδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθύμισε επίσης ότι ήδη η Ελλάδα έχει εκκρεμότητα ως χώρα με τη θλιβερή υπόθεση στο Φαρμακονήσι, το 2014.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε συγκεκριμένες αναφορές με βάση διεθνείς καταγγελίες: «Σας ρωτώ λοιπόν να πείτε αν θα διερευνήσετε εάν γίνονται push back στη θάλασσα, με βάση δηλώσεις του επικεφαλής της FRONTEX, που λέει ευθέως ότι η χώρα μας κάνει push back στη θάλασσα. Σας ρωτώ με βάση μαρτυρία από δανέζικο σκάφος της FRONTEX που λέει ότι πήρε εντολές, από την ελληνική διοίκηση, να αποτρέψει τους Τούρκους και να κάνει push back ή να τους επιστρέψει πίσω στα τουρκικά νερά και αρνήθηκε. Την καταγγελία αυτή διατύπωσε στη συνέχεια και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών. Επίσης σας ρωτώ μετά από επιστολή που έχει στείλει στον κ. Χρυσοχοϊδη και έχει κοινοποιήσει και σε εσάς το Συμβούλιο της Ευρώπης και που ευθέως μας κατηγορεί για παράνομα push back στη θάλασσα και σας ρωτώ και μετά τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη ότι από τον Γενάρη 2020 έως σήμερα, το Λιμενικό μας κατάφερε να κάνει 3.000 αποτροπές στη θάλασσα τον Αύγουστο. Εμείς αυτό που διαβάζουμε σε όλα αυτά είναι ότι έχουμε παραβίαση του κράτους δικαίου, παραβίαση του εθνικού νόμου, παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, παραβίαση των νόμων του ναυτικού δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί για να αποδοθούν ευθύνες. «Δεν σας λέμε γιατί φυλάτε τα σύνορα. Σας ρωτάμε αν κάνετε push back στη θάλασσα και αν σπρώχνετε ανθρώπους στα τουρκικά νερά. Αν κάνει το επίσημο κράτος παραβιάσεις ώστε να βγαίνει ο κ. Πλακιωτάκης και να περηφανεύεται για τις αποτροπές. Ρωτάμε αν το κράτος, η κυβέρνηση, η διοίκηση υπερασπίζονται το κράτος δικαίου ή αν προβαίνουν σε αγριότητες. Οι αποτροπές, τα push back στη θάλασσα είναι ποινικά αδικήματα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάψουμε να τιμούμε το Λιμενικό Σώμα, το οποίο γνωρίζουμε πόσο σκληρή δουλειά έκανε. Αλλά δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε σε κάποιους οι οποίοι κάτω από κυβερνητικές πιέσεις, παραβιάζουν τους όρκους τους, ότι έχουν ευθύνη», σημείωσε.

Ads

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «ένα εκατομμύριο περίπου ήρθαν το 2015. Tο 2020 έχουν έρθει 11.000. Δεν είναι τα ίδια νούμερα. Άρα μάλλον κάτι διαφορετικό κάναμε. Τι κάνει αυτή η κυβέρνηση; Ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εφαρμόζουμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την ασφάλεια στη θάλασσα, εφαρμόζουμε τη συνθήκη της Γενεύης, εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο. Εσείς επιλέγετε να επαναλαμβάνετε τις θέσεις των λίγων κάποιων, οι οποίοι ίσως διαφωνούν με αυτό που κάνουμε», και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαστε χώρα ξέφραγο αμπέλι. Από ό,τι φαίνεται εσείς είστε της λογικής των ανοιχτών συνόρων, να ξαναγεμίσει η Ελλάδα με ένα εκατομμύριο μετανάστες. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την πολιτική. Ακούστηκε και σαν απειλή αυτό που είπατε προς τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, που κάνουν τη δουλειά τους, ότι όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογοδοτήσουν γιατί φυλάνε τα σύνορα. Φαντάζομαι ότι το κατάλαβα λάθος και θα το διορθώσετε».