Ένα «παράθυρο» από την Τουρκία για την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να καταρρίπτεται η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, φαίνεται πως ανοίγει, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ads

Όπως δήλωσε ο υπουργός σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πρόκειται για ένα αίτημα που η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «είναι πολύ πιθανόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να άνοιξε ένα παράθυρο στο αίτημα που είχαμε υποβάλει πέντε φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορούμε να μεταφέρουμε σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα ανθρώπους, χωρίς να χάνονται από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και αν πάρουν άσυλο να μείνουν Ελλάδα, αν όχι να επιστραφούν στην Τουρκία».

Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά «να δούμε αν αυτό μπορεί να πάρει μια νομοτεχνική μορφή».

Ads

Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη «σύντμηση των διαδικασιών του ασύλου», αλλά «χωρίς να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», κάτι που μελετάνε «αυτή τη στιγμή πάρα πολύ σοβαροί νομικοί» και ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «θα την έχουμε σύντομα».

Ο υπουργός κατηγόρησε τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου για «υποκρισία», καθώς «δεν υπάρχει τίποτα που να μην ήξεραν» και αναρωτήθηκε «από πότε στη δημοκρατία μας, για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης μέσα σε ήδη υπάρχον και νόμιμο camp της ελληνικής πολιτείας, θα πρέπει να συμφωνεί το δημοτικό συμβούλιο;».