«Εκτός τόπου και χρόνου» και «δηλώσεις που δεν βοηθούν» κι έγιναν «για λόγους εσωτερικούς» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τα όσα είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ads

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες, σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Αφού αναφέρθηκε στον «πολύ θετικό ρόλο» που έπαιξαν -μέχρι στιγμής- η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ στο Προσφυγικό, εκτίμησε πως οι δηλώσεις ντε Μεζιέρ έγιναν για λόγους εσωτερικούς, δεδομένου ότι έχουν εκλογές στη Γερμανία.

Απαντώντας στην κριτική από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι φταίει η Ελλάδα που δεν γίνονται επιστροφές στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Εμείς τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, μία πολύ δύσκολη συμφωνία, τη βρήκαμε καλή για τη χώρα μας […]. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 9.000-10.000 ανθρώπους στα νησιά με βάση τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τις επιστροφές με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, που σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζονται η αίτηση αυτή και οι προσφυγές. Η Ευρώπη μάς είχε υποσχεθεί 400 ανθρώπους που θα δουλέψουν μαζί μας στο άσυλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 19 […] είναι η έλλειψη υποστήριξης από την Ευρώπη για το άσυλο, που καθυστερούν οι επιστροφές. Παρ’ όλα αυτά το δικό μας κομμάτι το κάνουμε. Γρήγορα θα αρχίσουμε να έχουμε και πάλι επιστροφές. Αλλά δεν μπορεί σ’ ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ευρώπη ενώ υπόσχεται κάποια πράγματα, να μην τα υλοποιεί και μετά να μας κουνάει και το δάχτυλο».

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, ανέφερε ακόμη πως η θέση της Ευρώπης είναι μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία και εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας.

Υπογράμμισε πως «όποιος αναιρεί αυτά τα πράγματα, συμβάλλει ώστε να ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Είναι λάθος ο πανικός που έχει πέσει κάπου και δεν θα πρέπει στη χώρα μας να πέσει τέτοιου είδους πανικός. Θα τα καταφέρουμε».