«Αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα… Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουμε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους» επεσήμανε o αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον ΣΚΑΙ, επικαλούμενος τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα.

Ads

Στην Ευρώπη «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνησή του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές». «”Πνίξτε τους” αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει» ανέφερε ο κ. Μουζάλας για τον Βέλγο υπουργό, Τέο Φράνκεν.

Σημειώνεται τόσο η κυβέρνηση του Βελγίου, όσο και η κυβέρνηση της Αυστρίας άδειασαν τους υπουργούς τους για τις προκλητικές δηλώσεις τους σχετικά με την Ελλάδα και τους πρόσφυγες, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις τους «δεν αποτελούν επίσημες θέσεις» των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια από ορισμένες πλευρές για δημιουργία κλίματος εις βάρος της Αθήνας. «Παίζουν το παιχνίδι της ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές», σημείωσε.

«Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (…) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστυετικής Πολιτικής, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του πως παρά την επίσημη ευρωπαϊκή θέση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες, όπως το κλείσιμο των συνόρων, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή.

Ads

Σχετικά με όσους αναφέρουν πως «θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες», ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως είπε «το χειρότερο σενάριο για τη χώρα είναι αυτό που προβλέπει πως θα παραμείνουν το πολύ για ένα χρόνο γύρω στις 50.000 άνθρωποι που όμως τελικά θα φύγουν». Σχολιάζοντας την επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «έχει κενά», καθώς μιλά για παραβίαση δικαιωμάτων που δυσκολεύει την κατάσταση.  Έχετε δικαίωμα να κλείσετε τα σύνορα αλλά αν δεν συνδέεται με relocation αποτελεί παραβίαση συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυσκολεύει την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως η Frontex με επίσημες δηλώσεις της εκπροσώπου της υπεραμύνθηκε του τρόπου φύλαξης των ελληνικών συνόρων, επισημαίνοντας το πρόβλημα που υπάρχει και εξαπολύοντας επίθεση στους επικριτές της. «Η θάλασσα δεν είναι αγρός να βάλουμε έναν φράχτη», τόνισε η εκπρόσωπος της Fontex Εύα Μονκιούρ. Για τις επαναπροωθήσεις σημείωσε: Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. «Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης. Με βάση το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου»

Τόσο η Frontex, όσο και ο κ. Μουζάλας υπογραμμίζουν τον ρόλο της Τουρκίας. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας στη συνέντευξή του στον Σκάι «το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται, να πηγαίνουν στο hotspot, να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες, και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία». «Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000», πρόσθεσε.

Ακόμη ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στο θέμα των hotspots. Σήμερα θα συζητηθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων η έκθεση του Νοεμβρίου για την πορεία των hotspots. «Eίναι κακή η έκθεση» σημείωσε, αλλά ανέφερε πως «ισχύει ότι τα έργα δεν έχουν προχωρήσει, όπως έπρεπε να προχωρήσουν» επαναλαμβάνοντας ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα από τα μέσα ώς τα τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά στις αρχές Μαρτίου. Για τις καθυστερήσεις φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες και στο υπουργείο Άμυνας, λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι… Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο χώροι για την φιλοξενία προσφύγων, ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα πρόκειται για ένα στρατόπεδο, δυναμικότητας 1.000 έως 1.500 ατόμων κοντά στον κοινωνικό ιστό. «Έχει βρεθεί χώρος, δεν εμπίπτει στο δικό μου υπουργείο. Έχει βρεθεί χώρος εντός Αττικής, κοντά σε κοινωνικό ιστό, όχι μέσα σε κοινωνικό ιστό. Κάτι αντίστοιχο θα δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη» είπε.

Σε ό,τι αφορά τα περί δημιουργίας στρατοπέδου για 400.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, επικαλέστηκε τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών ο οποίος ανέφερε ότι μια τέτοια πρόταση δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για την επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση. «Είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση» σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας.

Τέλος ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε και στην απόφαση της Δανίας να παίρνει τα τιμαλφή από τους πρόσφυγες. «Μου θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους… η Ιστορία είναι πολύ νωπή» και πρόσθεσε: «Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική», τόνισε.