«Στρατό κατοχής» και «στρατό του Ερντογάν» χαρακτηρίζει τα ΜΑΤ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, το βίντεο της οποίας άναψε «φωτιές» στο Μαξίμου, αφού ο Κώστας Μουτζούρης ακούγεται να σχολιάζει την «οργή» του Κ. Μητσοτάκη με την φράση και την χαρακτηριστική κίνηση που τη συνοδεύει: «Να! κι αν είναι οργισμένος»

Ads

«Μην μου κάνει παλικαριές ο πρωθυπουργός εμένα, δεν είμαι κανένα παιδάκι», ακούγεται να λέει ο περιφερειάρχης, ενώ στη συνέχεια προσθέτει, «μην τον ανάψεις (σ.σ. τον πρωθυπουργό), γιατί τώρα τον έχει πιάσει…».

Σε άλλο σημείο ο Κ. Μουτζούρης λέει πως διαβάζει σε διάφορες ιστοσελίδες ότι ο πρωθυπουργός είναι οργισμένος με τον ίδιο. «Ε, κι εγώ μπορώ να σου πω: Να! κι αν είναι οργισμένος» είπε συνοδεύοντας τα λόγα του με την χαρακτηριστική κίνηση των χεριών.

Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «χυδαία συμπεριφορά» εκ μέρους του περιφερειάρχη και ότι θα αποκλειστεί από τις συνομιλίες: «Δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς». Τη στάση αυτή επιβεβαίωσε λίγο αργότερα επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Πάντως μετά τις αντιδράσεις ο Κ. Μουτζούρης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Σε δηλώσεις του στο Mega το πρωί της Πέμπτη είπε, σχολιάζοντας το βίντεο, ότι «η συνομιλία είναι υπό φόρτιση μεγάλη» και πρόσθεσε: «Καμία επανάσταση κατά του κράτους, κατά της κυβερνήσεως, θέλουμε τα νησιά μας να παραμείνουν ελληνικά». «Τρεις ώρες προσπαθούσα για την ασφάλεια των ανδρών των ΜΑΤ» είπε στη συνέχεια, ενώ ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι και «όλα τα θέματα θα λυθούν και λύσεις θα βρεθούν». Για το να θα πάει στη συνάντηση στο Μαξίμου, είπε ότι αν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ μέχρι το μεσημέρι θα πάει.

Ads

Πέτσας: «Γραφικός και επικίνδυνος ο Μουτζούρης»

Από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε γραφικό και επικίνδυνο τον περιφερειάρχη. Μιλώντας στον Σκάι σημείωσε ότι «ο κ. Μουτζούρης αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα με τον κ. Μουτζούρη», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ο περιφερειάρχης θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε επίσης πως «είχαμε ακραία επεισόδια, μέχρι και πυροβολισμούς». Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταγγελία με τον πλέον επίσημο τρόπο, από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα και τα σχετικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς. Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως θα σχηματιστεί δικογραφία για όσους συμμετείχαν στα ακραία επεισόδια. 

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αν και παραδέχτηκε πως «η εικόνα των ΜΑΤ δεν βοηθά», τόνισε ότι θέμα είναι να προχωρήσει στο σχέδιο, από τη στιγμή που τόσο καιρό δεν υπήρξε εναλλακτική λύση.  Πρόσθεσε πάντως πως ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι σήμερα, καθώς το απόγευμα στο Μαξίμου θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τις τοπικές αρχές των νησιών. Όσον για τον Κ. Μουτζούρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα τον καλούσε μετά τα τελευταία γεγονότα.«Δεν είναι πλάκα» είπε χαρακτηριστικά.