Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ τέθηκαν οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη. Είχαν ταχθεί υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για διευρεύνηση ευθυνών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την… αμαρτωλή λίστα Λαγκάρντ. Η απομακρυνσή τους από την ΚΟ του κόμματος ήταν αναμενόμενη καθώς συντεταγμένα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είχαν επικρίνει τη στάση τους αφήνοντας ακόμη και αιχμές για στήριξη άλλου κόμματος, φωτογραφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να καταθέσει τη σχετική πρόταση στη Βουλή. Σκόπιμη παραποίηση της θέσης των δύο βουλευτών από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε ο Οδ.Βουδούρης.

Ads

Στην επιστολή του ο κ. Κουβέλης αναφέρει: «Οι δύο βουλευτές επί μακρόν, με τη συστηματική και μόνιμη διαφοροποίησή τους από όλες τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος, έχουν έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα δημοκρατικό, με σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή τους στην ΚΟ, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επεδείκνυαν για τις συλλογικές μας αποφάσεις. Αυτό που καταγράφεται όμως πλέον με καθαρό τρόπο, είναι ότι οι δύο Βουλευτές δεν εκφράζουν απλώς διαφορετικές απόψεις αλλά στηρίζουν διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς».

«Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, με την οποία διαγράφει από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος του συντρόφους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, με αφήνει ΑΝΑΥΔΟ. Κανένα όργανο του κόμματος και καμία συλλογική διαδικασία δεν έχει ακολουθηθεί. Θα τα πούμε στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, οπότε και θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις», δήλωσε από την πλευρά του το στέλεχος της αριστερής πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Νεφελούδης.

Προαναγγελίες

Την κατεύθυνση ρήξης που είχε πάρει η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ έδειχναν οι δηλώσεις των στελεχών του κόμματος. Μετά τον γραμματέα του κόμματος Σπ.Λυκούδη και ο στενός συνεργάτης του Φ.Κουβέλη Δημήτρης Χατζησωκράτης, πήρε θέση, το πρωί, ουσιαστικά προαναγγέλοντας τη σημερινή απομάκρυνση των δυο βουλευτών.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τη Δευτέρα, δήλωσε με νόημα ότι το καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπει διαγραφή μέλους της, αλλά ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει στον πρόεδρο του κόμματος να αλλάξει τη σύνθεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 
«Θα κάνουν άλλη μια φορά το ίδιο που έχουν κάνει σε όλες τις βασικές αποφάσεις. Το κομματικό σώμα έχει κουραστεί. Είναι κόντρα σε όλες τις αποφάσεις. Την Παρασκευή θα καταψηφίσουν το φορολογικό» τόνισε ο κ. Χατζησωκράτης για τους Οδ.Βουδούρη και Π.Μουτσινά.
 
Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέα Παπαδόπουλου, που κατηγόρησε τον κ. Βουδούρη ότι εξυπηρετεί τα σχέδια άλλου πολιτικού κόμματος. «Περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος παρότι είναι όψιμη η σχέση του κ. Βουδούρη με την Αριστερά», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Παπαδόπουλου για το βουλευτή.

Ads

«Βεβαίως, έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Βενιζέλος και πρέπει να αξιολογηθεί. Αν στο δρόμο βρεθούν και άλλες ευθύνες, τότε και ο ίδιος θα πρέπει να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όμως τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν», δήλωσε από την πλευρά του, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι «εφόσον η δικαιοσύνη δείχνει ευθύνες, η Βουλή οφείλει να παραπέμπει σε περαιτέρω διερεύνηση αυτούς που έχουν ευθύνες».
 
Επίσης, επισήμανε ότι «η στήριξή μας στη κυβέρνηση δεν είναι λευκή επιταγή. Η επιλογή μας έχει γίνει με βάση την αποτροπή του κινδύνου χρεοκοπίας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

«Θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ»

Οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είχαν ταχθεί υπέρ της παραπομπής σε Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου, κάτι που προβλέπεται – σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες – στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατίθεται εντός της ημέρας.

Μετά την αποπομπή του από την ΚΟ, ο Οδυσσέας Βουδούρης σημείωσε στο Bήμα FM: «Δεν περίμενα να μας διαγράψουν, πριν συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Υπέθετα ότι θα συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει». Απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ο ίδιος και ο κ. Μουτσινάς υπερέβησαν τα εσκαμμένα με τις δηλώσεις για στήριξη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, απάντησε:
 
«Δεν στηρίζουμε καμιά πρόταση. Ψηφίζουμε για παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση. Θα στηθούν δυο κάλπες. Είναι κάτι που απορρέει από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς και μιλούν για ευθύνες δυο υπουργών, των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου. Δεν βλέπω πώς η Βουλή θα παραβλέψει τις δικογραφίες και θα πει ότι θα εξετάσει μέρος αυτών και όχι το συνολό τους. Εμείς έχουμε δημοσιοποιήσει την άποψή μας εδώ και μια εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει φέρει την πρότασή του στη Βουλή. Δεν είναι πολιτική θέση, αλλά μια στάση που απορρέει από την ανάγκαιοτήτα της πολιτικής διαφάνειας. Θα τεθεί το ερώτημα ‘να παραπεμφθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου;» και θα απαντήσουμε ‘ναι’, ενώ θα τεθεί επίσης το ερώτημα ‘να παραπεμφθεί ο κ. Βενιζέλος;’ και θα απαντήσουμε ‘ναι’. Δεν στηρίζουμε καμιά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε παραποίηση της θέση μας και δεν είναι αυτό τυχαίο».
 
Όσο για τις αιτιάσεις της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ σχετικά με συστηματική και μόνιμη επί μακρόν διαφοροποίηση από όλες τις θέσεις του κόμματος, ο κ. Βουδούρης υπογραμμίζει ότι «υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τη γραμμή της ΔΗΜΑΡ. Δεν αποκλίναμε ούτε μια μοίρα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΔΗΜΑΡ και από την προγραμματική συμφωνία». Ερωτηθείς αν σκέφτεται να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ απάντησε: «Θα παραμείνουμε στη ΔΗΜΑΡ».

Απάντηση στις βολές που εξαπολύονταν εναντίον του Οδ.Βουδούρη και του ιδίου για την διαφοροποίησή τους αναφορικά με την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ έδωσε και ο Πάρις Μουτσινάς, νωρίτερατη Δευτέρα.

«Δεν είμαστε εμείς εκτός γραμμής, η ηγεσία κάνει συμβιβασμούς. Θεμιτό να θέλει η ηγεσία να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά όχι κατανοητό. Αν τα ξέραμε αυτά προεκλογικά δεν θα ήμασταν καν στη ΔΗΜΑΡ» τόνισε στο Βήμα 99,5 ο κ. Μουτσινάς και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάει σε βάθος η έρευνα και όποιος έχει ευθύνες να τιμωρηθεί. Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για τον Ευ.Βενιζέλο και πρέπει να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ουδέποτε συζητήθηκε στο κόμμα τι θα πρέπει να πράξει για την υπόθεση της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά υπήρξε ένα τηλεφώνημα που έλεγε τι θα πρέπει να ψηφίσουν οι βουλευτές. «Ζητήσαμε να βρεθούμε για να το συζητήσουμε. Δεν είναι σοβαρό θέμα αυτό για να συζητηθεί;» κατέληξε ο κ. Μουτσινάς.