«Για όσους αναρωτιούνται ποιό είναι το επόμενο βήμα: 1. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και 2. η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με βάση τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν», έγραψε πριν από λίγο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ads

Νωρίτερα η Κομισιόν είχε δώσει στη δημοσιότητα την πρόταση των δανειστών, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν ήταν η τελική εκδοχή αλλά οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λόγω αποχώρησεις της Ελλάδας.

Την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε από ελληνικής πλευρά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.  «Είμαστε ανοιχτοί για νέες προτάσεις των θεσμών» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι εάν βελτιωθούν, τότε μπορούμε να «αλλάξουμε ανά πάσα στιγμή τη δική μας εισήγηση και να προτείνουμε στους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν».

Οι νέες δηλώσεις από όλες τις πλευρές ανοίγουν ένα παράθυρο, δείχνοντας τη διάθεση έμμεσων προσκλήσεων για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.