Την κοινή βούλησή τους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξέφρασαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Ads

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι Πιερ Μοσκοβισί και Ευκλείδης Τσακαλώτος έκαναν λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης». «Βρισκόμαστε σε μια θετική συγκυρία, προς την σωστή κατεύθυνση», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές αναζητούν τη λύση και κανείς δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Αμφότεροι, είπε, αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και κανείς δεν θέλει να ανατραπεί η πορεία αυτή με αύξηση της αβεβαιότητας. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι ήδη προχώρησαν και νομοθετήθηκαν αρκετές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της β’ αξιολόγησης, αλλά απομένει να δούμε τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε επίσης πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ads

Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα, αλλά συμφωνήθηκε πώς όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Σε ότι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Ταμείο πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις, ενώ ο Π.Μοσκοβισί συμπλήρωσε πως για αρκετές χώρες η παρουσία του ΔΝΤ λειτουργεί καθησυχαστικά και ως εγγύηση ασφάλειας.

Χωρίς να παραγνωρίζουν τη σημασία των γρήγορων διαδικασιών για κατάληξη σε συμφωνία και οι δύο αρνήθηκαν ότι «ξεμένουμε από χρόνο».

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν γίνει πολλά την τελευταία περίοδο για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κάνοντας μια έμμεση αναφορά σε σχετικά δημοσιεύματα υπογράμμισε με νόημα: «Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, δεν του τράβηξα το αυτί».

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Πολλά έχουν συμφωνηθεί ελάχιστα εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, είπε ο ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε: «Επιθυμούμε μια κατάσταση win-win και για τις δυο πλευρές τόνισε ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή πορεία. Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι εφικτή και θεμιτή το ταχύτερο δυνατόν».

Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, αυτά που μένουν ακόμα ανοιχτά στο τραπέζι είναι πολύ λίγα και μπορούν να προχωρήσουν και να κλείσουμε γρήγορα, συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι αντικείμενο συζήτηση μεταξύ των ανδρών αποτέλεσαν και τα μέτρα για το χρέος και «πως θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου».