Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά δυο βαθμίδες σε «Caa1» από «Caa3» προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Moody’s Investors Service. Ωστόσο, η προοπτική (outlook) για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους διατηρήθηκε σταθερή, ενώ και η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους παρέμεινε ανεπηρέαστη (Not Prime – NP). Για αποκατάσταση της ελκυστικότητας της χώρας έκανε λόγο το Υπουργείο Οικονομικών. 

Ads

 
Πιο συγκεκριμένα για το η Moody’s αναμένει ότι το χρέος θα κορυφωθεί το τρέχον έτος και στη συνέχεια θα ξεκινήσει να πέφτει από το 2015. Την εκτίμηση για σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους ο οίκος τη στηρίζει στην προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική εξυγίανση ενώ για την αναβάθμιση στηρίχθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους.
 
Συγκεκριμένα υπογραμμίζει τη μειωμένη επιβάρυνση από τους τόκους και την επιμήκυνση των λήξεων του χρέους, η οποία οφείλεται στους επίσημους πιστωτές. Όπως τονίζει ο οίκος τα δεδομένα αυτά προσθέτουν δημοσιονομική ευελιξία και μειώνουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης του χρέους.
 
Με τη σημερινή αναβάθμιση από την Moody’s η Ελλάδα βρίσκεται επτά βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (investment grade). Η αξιολόγηση της Moody’s για το Ελληνικό Δημόσιο υπολείπεται κατά 1 βαθμίδα αυτής της Standard & Poor’s (Β-) και κατά 2 βαθμίδες της Fitch (Β). Ο οίκος αξιολόγησης έχει προγραμματίσει και δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στα τέλη Νοεμβρίου.
 
Υπενθυμίζεται πως η Moody’s είχε αναβάλει στις 4 Απριλίου 2014 την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Αν και η κυβέρνηση το είχε αρνηθεί η αξιολόγηση είχε αναβληθεί τελευταία στιγμή εξαιτίας της υπόθεσης Μπαλτάκου. Ο οίκος είχε επισημάνει σε σχετική αναφορά ότι η αναβολή έγινε εξαιτίας του κινδύνου της πολιτικής αστάθειας, ο οποίος ήταν «μεγάλος».
 
Σχολιάζοντας την αξιολόγηση, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως «η αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Moody’s Investors Service κατά δύο βαθμίδες σε “Caa1” από “Caa3” επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές και ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για γρήγορη επάνοδο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αναφορές στη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στη μεγαλύτερη μελλοντική ευελιξία της ελληνικής  δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού και τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. 

Στη διαδρομή μας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και ευημερίας, είναι αυτονόητη η σημασία της σταθερότητας στη χώρα μας. Είναι αυτονόητη, επίσης, και η ενότητα των Ελλήνων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει με αποφασιστικότητα στο δρόμο της συνετής διαχείρισης των δημοσιονομικών μεγεθών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».