Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ ολοκληρώθηκε, στέλνοντας σε νέα μονομαχία τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10 Ιανουαρίου. Το ποιος θα είναι τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρίνεται μόνο από αυτούς όμως, αλλά πολύ περισσότερο από τους χαμένους του πρώτου γύρου – Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη – που αναλαμβάνουν ρόλο ρυθμιστή, κάνοντας την επόμενη ψηφοφορία αμφίρροπη.

Ads

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν αργά το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωσε σήμερα η ΝΔ. Αν και αρχικά είχε υπολογιστεί να δοθούν χθες στις 23:00, αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα βγουν μετά τις 2:00 τα ξημερώματα, στη συνέχεια το πρώί και τώρα αυτό…

Από την καταμέτρηση προκύπτει ότι ξεκάθαρα πρώτος στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ, έρχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό πάνω από 40% και δεύτερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό περίπου 30%. Τρίτος ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό κοντά στο 20% και τέταρτος ο Αδωνις Γεωργιάδης με κάτω από 10%.

Το στίγμα της επόμενης μέρας

Με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο, οι δύο μονομάχοι της 10ης Ιανουαρίου δεν παρέλειψαν να χαιρετίσουν την μαζική συμμετοχή των πάνω από 400.000 νεοδημοκρατών που προσήλθαν στις κάλπες, να εμφανιστούν ως ανανεωτές του κόμματος και να στρέψουν παράλληλα τα βέλη τους ενάντια στην κυβέρνηση.

Ads

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά τη νύχτα της Κυριακής, εμφανίστηκε ενωτικός λέγοντας πως δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, αλλά μονάχα νίκη της ΝΔ. Στη συνέχεια τόνισε ότι «η μαζική προσέλευση του κόσμου στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ ήταν μια απάντηση στην κυβερνητική πολιτική από την οποία δεν είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του σε δήλωση από το εκλογικό του περίπτερο απέρριψε κάθε σενάριο απόσυρσης της υποψηφιότητας του και αφού ευχαρίστησε τους γαλάζιους ψηφοφόρους τους κάλεσε να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί του «για μία νέα εποχή στη ΝΔ», όπως είπε. «Οι νεοδημοκράτες έστειλαν μήνυμα να κάνουμε την ΝΔ μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Έστειλαν όμως μήνυμα και κατά της ανίκανης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής ρητορικής που θα ακολουθήσει.

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν οι ηττημένοι

Τα τελικά ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω των ενδεχόμενων συσχετισμών που θα δημιουργηθούν εν όψει του β’ γύρου. Μέχρι στιγμής οι δύο «ρυθμιστές» κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους με τον Άδωνι να έχει φροντίσει να διαρρεύσει την στήριξη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επεφυλάσσεται να τοποθετηθεί επίσημα μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αναγνώρισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, δίνοντας τα συγχαρητήρια του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντιστοίχως. Όπως είπε εκείνος «θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες τις δυνάμεις του για μια ενωμένη ΝΔ και μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη», χωρίς να αναφέρει τίποτα για το ποιόν προτίθεται να στηρίξει.

Κλειδί για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου όμως και δύο πρόεδροι από τα παλιά, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, οι επιδιώξεις των οποίων για το μέλλον της παράταξης αλλά και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, να καθορίζουν καταλυτικά το ποιος θα είναι ο επόμενος…