Διέξοδο στους ηλεκτρονικούς και μόνο πλειστηριασμούς αναζητεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο που έχει δημιουργηθεί με τις συλλογικότητες και τις αντιδράσεις των τελευταίων μηνών. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν τα εμπόδια είναι η διεξαγωγή όλων των πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ωστόσο είναι απαραίτητη η προηγούμενη αλλαγή στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, με σχέδιο νόμου που δεν θα αργήσει να έρθει.

Ads

Σύμμαχοι αυτής της λύσης είναι και οι συμβολαιογράφοι που ασχολούνται με τη διενέργεια πλειστηριασμών, καθώς τους τελευταίους μήνες έγιναν στόχος, τόσο οι ίδιοι όσο και τα γραφεία τους. Επιπλέον, η ενημέρωση που είχε το υπουργείο Δικαιοσύνης από το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την οποία τα αιτήματα για ρύθμιση οφειλών στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 10% και στις εφορίες και άλλα δημόσια ταμεία κατά 15%, δημιουργεί ακόμη ένα κίνητρο για την προσφυγή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα -με την οποία η διαδικασία ολοκληρώνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι στους συμβατικούς πλειστηριασμούς- καθώς δεν αποκλείεται να έρθουν περισσότερες ρυθμίσεις από όσους αποφασίσουν τελικά να σώσουν το ακίνητό τους.

Ευρωπαϊκή πρακτική

Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρινίζουν, πάντως, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν μόνο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ετσι, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νομοθετικός σχεδιασμός θα διεξάγονται και πλειστηριασμοί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και «φυσικοί» πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς διεξάγονται, εκτός από την Ισπανία, και στην Πορτογαλία και το Βέλγιο, ενώ μέσα στην εβδομάδα Γάλλοι συμβολαιογράφοι θα επισκεφθούν τον συμβολαιογραφικό σύλλογο για να ενημερωθούν για την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί.

Ads

Το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τον Σταύρο Κοντονή να επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι απόλυτη: «Κάνω και δημόσια έκκληση σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν ένα πρόβλημα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που γεννήθηκαν προ της κρίσεως και αλλιώς είχαν υπολογίσει για την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, στα αρμόδια Ειρηνοδικεία, και να κρίνουν τα δικαστήρια αν χρήζουν προστασίας».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «ιδίως για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς ανθρώπους, οι αποφάσεις που εκδίδουν τα Ειρηνοδικεία είναι σε απολύτως θετική κατεύθυνση – μέχρι και “κούρεμα” χρεών γίνεται».

Πηγή: Έθνος