Η σύνοδος κορυφής της Κυριακής ή της Τετάρτης αναμένεται να αποφασίσει τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πλέον ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ούτε να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ads

Όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», η τρόικα είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στην Αθήνα και περιμένει την εντολή από την Ευρωζώνη και την τυπική πρόσκληση από την πλευρά της Ελλάδας. Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση στελεχών της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Θα έχουν ρόλο συμβούλου του υπουργού και θα αναφέρονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην τρόικα. Σε γενικές γραμμές, ο ρόλος του επιτελείου θα είναι να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ακόμη, τα νέα κλιμάκια που θα έρθουν στην πρωτεύουσα θα βρεθούν κάτω από τον έλεγχο της ομάδας δράσης (task force) της Κομισιόν, που έχει ήδη πιάσει δουλειά και τελεί υπό την καθοδήγηση του κ. Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ και ο ρόλος του ίδιου του κ. Ράιχενμπαχ αναμένεται να αναβαθμιστεί.

Επί της ουσίας, τα στελέχη της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο τόσο στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης όσο και στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, με έμφαση σε πρώτη φάση τη Δημόσια Διοίκηση.
 

Ads