Οι επικείμενες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπάλληλων αλλά και οι απολύσεις που έρχονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απασχολούν τον σημερινό Τύπο, που εξετάζει επίσης τις επιπτώσεις της λιτότητας στην καθημερινότητα μας, με την υπογεννητικότητα να είναι μία από τις κύριες. Το ποιός φταίει για το γεγονός ότι δεν βγαίνουμε από το Μνημόνιο είναι επίσης στην ατζέντα των σημερινών εφημερίδων.

Ads

Με το νέο μισθολόγιο να έχει γίνει μήλο της έριδας για την κυβέρνηση, η Αυγή σχολιάζει τις επικείμενες μισθολογικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Θυσία οι μισθοί σε αγορές – τρόικα». « Η εξίσωση του βασικού μισθού στον δημόσιο τομέα με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού φαίνεται να είναι το πρώτο “προαπαιτούμενο” που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να επιτύχει τη νέα “χρηματοδοτική στήριξη” και να αποφύγει μια τυπική χρεοκοπία μέχρι τις εκλογές», γράφει η Αυγή, που βλέπει το νέο μισθολόγιο να λειτουργεί ως πιλότος για νέα συμπίεση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

image

Με τον όρο «σφαγή» περιγράφει η εφημερίδα Δημοκρατία την ενδοκυβερνητική κόντρα για το μισθολόγιο του Δημοσίου. «Νέο μέτωπο αποσυντονίζει την κυβέρνηση πριν προλάβει να ηρεμήσει από τη θύελλα με το ΔΝΤ», αναφέρει η εφημερίδα, που προσθέτει πως το θέμα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία που έψαχνε.

Ads

image

Με τον τίτλο «Για όλα φταίει η κυβέρνηση» κυκλοφορεί η σημερινή Ελευθεροτυπία. Στο βασικό της άρθρο η εφημερίδα σχολιάζει τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που είπε ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα. «Στην κυβέρνηση ρίχνουν την ευθύνη οι δανειστές για την αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές, έστω κι αν αυτή επιμένει πως για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», είναι το σχόλιο της εφημερίδας.

image

«Η αναγκαστική αναβολή των σχεδίων για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο –με υπαιτιότητα του πολιτικού συστήματος- θέτει όλους προ των ευθυνών τους», σχολιάζουν τα Νεα από την πλευρά τους. «Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση υποχρεούνται να μιλήσουν καθαρά για τα επόμενα βήματα», λέει η εφημερίδα σχολιάζοντας πως η αντίδραση των αγορών της προηγούμενης εβδομάδας απέδειξε πως η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει στη διευθέτηση του χρέους της χωρίς συμφωνία με την τρόικα. «Είναι κάτι που πρέπει να το αποδεχτεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η επίρριψη ευθύνης στους άλλους δεν είναι ούτε επαρκής ούτε πειστική, όταν έχουμε μπροστά μας συμπληγάδες», καταλήγει το σχόλιο των Νέων, που στο κεντρικό τους άρθρο «περιμένουν» την τρόικα για τον «πιο κρίσιμο παρά ποτέ έλεγχο».

image

Έρευνα για το πώς το μνημόνιο και η λιτότητα επηρεάζουν τη μητρότητα στην Ελλάδα παρουσιάζει η σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών. Άνεργες ή με επισφαλή εργασία κι ανασφάλιστες οι γυναίκες την εποχή του μνημονίου φοβούνται να πάρουν την απόφαση να κάνουν παιδί. Σύμφωνα με τα στοιχεία 4 στις 10 γυναίκες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο από ότι προγραμμάτιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά γυναικών που έχουν ήδη παιδί και διακόπτουν μια δεύτερη κύηση τους.

image

Στους ελέγχους για να απομακρύνει όσους συμβασιούχους μονιμοποιήθηκαν παράνομα, αναφέρεται το Έθνος. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν τεθεί οι 25.000 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στους δήμους (από το σύνολο των 35.000 σε όλο το Δημόσιο) . Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στις απολύσεις όσων έχουν μονιμοποιηθεί με παράνομο τρόπο, χωρίς να καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να καταλάβουν μία μόνιμη θέση στο Δημόσιο, αναφέρει το κεντρικό ρεπορτάζ της εφημερίδας.

image