Το κυβερνητικό έργο μπαίνει σε εφαρμογή με την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια να έρχεται, την Επιτροπή για το Χρέος να συνεδριάζει, τις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις νέες διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη να βρίσκονται προ των πυλών, εν μέσω της σκληρής κριτικής που ασκεί η αντιπολίτευση.

Ads

Με τον τίτλο «Στο φως οι ευθύνες για την περίοδο των Μνημονίων» κυκλοφορεί η σημερινή Αυγή.  «Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάμψει η αλήθεια και να αναδειχθούν οι ευθύνες των πρωταγωνιστών για την υπαγωγή και την παραμονή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων επί πέντε χρόνια, καθώς επίσης τα κριτήρια και οι συνέπειες των πράξεών τους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση σχετικής εξεταστικής επιτροπής», αναφέρει η Αυγή. «Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, διατύπωσε οκτώ ερωτήματα -“γκρίζες ζώνες” των αποφάσεων Παπανδρέου, Βενιζέλου και Σαμαρά- που πρέπει να απαντηθούν για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός όλα όσα συνέβησαν. Επίσης κατήγγειλε τη σημερινή στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζητεί συμμετοχή σε οικουμενική κυβέρνηση “α λα Παπαδήμου” δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση δηλώνοντας πως σύντομα οι εταίροι και οι δανειστές θα αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποταγμένη», γράφει επίσης.

Στο μεταξύ το Έθνος εκφράζει τις ανησυχίες του για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. «Ένα ασφυκτικό πλαίσιο, λίγες ώρες πριν τη δίδυμη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup -και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει τα χαρτιά του με στόχο τον έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους- πιέζει περαιτέρω και κυρίως ως προς τη διαχείριση του χρόνου την κυβέρνηση», γράφει το Έθνος. «Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, η υποδοχή του Έλληνα υπουργού από την Κριστίν Λαγκάρντ ανήμερα το Καθολικό Πάσχα και οι έμπλεες αιχμών δηλώσεις της κάθε άλλο παρά προαναγγέλλουν θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην προσπάθεια και στο αξίωμα ότι μπορεί να βρεθεί γρήγορα συμφωνία, άρα και άνοιγμα της στρόφιγγας της ρευστότητας», σημειώνει επίσης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στις προεκλογικές τις θέσεις αναφορικά με τα εργασιακά. Τις 20 προτάσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη στους κοινωνικούς φορείς για τις αλλαγές σε μισθούς κι εργασία παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών. Η επιστολή Σκουρλέτη που αποκαλύπτει η εφημερίδα θα αποτελέσει το πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. «Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης γίνονται πράξεις, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών. Αίρονται μνημονιακές δεσμεύσεις και γίνονται υποχρεωτικές οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους εργοδότες. Στο τέλος Απριλίου το νομοσχέδιο», σχολιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανάμεσα στις αλλαγές, ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ από την 1/7/16, ενώ επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις και η διαιτησία.

Ads

Το θέμα της Επιτροπής για το Χρέος και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης με αιχμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχολιάζει η εφημερίδα Τα Νέα, επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πραγματοποίηση μίας εκδήλωσης στη Βουλή – παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας – με απρόσκλητους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να ανατρέξει κανείς στο μετεμφυλιακό Συμβούλιο του Στέμματος – πριν από τη δικτατορία των συνταγματαρχών – για να καταγράψει τον αποκλεισμό της ΕΔΑ ή στο Συμβούλιο της Δημοκρατίας υπό τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, για  να καταγράψει τον αποκλεισμό ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς», σχολιάζουν Τα Νέα. «Ύστερα από χρόνια εμπέδωσης της συνταγματικής τάξης επιστρέφουμε με γοργά βήματα στο  κακό παρελθόν: η Πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί μία εξωθεσμική Επιτροπή περί δημόσιου χρέους, η οποία συνεδριάζει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού  – με την αντιπολίτευση να παρακολουθεί από την τηλεόραση. Σύγχυση ρόλων; Ή μήπως σκηνοθεσία;», καταλήγουν Τα Νέα.

Την ίδια στιγμή Τα Νέα βλέπουν την κυβέρνηση κομμένη στα τρία και με πολλές γραμμές στα θέματα της ασφαλείας. «Χθες 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να καταργηθούν οι επιβαρυντικές διατάξεις του λεγόμενου κουκουλονόμου, την ίδια στιγμή βουλευτές των ΑΝΕΛ προϊδέαζαν λόγω Ξηρού για όχι στη ρύθμιση σχετικά με τους καταδικασμένους με αναπηρία, ενώ ο Γιάννης Πανούσης εξέφρασε φόβους για νεκρούς στις Σκουριές», γράφουν Τα Νέα

«Ακροβασίες με τη δημόσια ασφάλεια», είναι ο κεντρικός τίτλος της σημερινής Καθημερινής, η οποία επίσης εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης.  «Οι δύο επίμαχες τροπολογίες κατατέθηκαν με στόχο να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, η επεξεργασία του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή», γράφει η εφημερίδα. «Σε επικίνδυνες ακροβασίες σε όλο το φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια επιδίδεται η κυβέρνηση, ενώ το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα καταλήψεων και βίας πολλαπλασιάζονται», σχολιάζει στη συνέχεια ο αρθρογράφος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: