Για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία» εναντίον της «μακεδονικής μειονότητας» από το 1913 κατηγορούν την Ελλάδα τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της ΠΓΔΜ.

Ads

Σε κοινή δήλωσή τους προς το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι ΜΚΟ «Διεθνές Κίνημα για τα Μακεδονικά Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά», «Παγκόσμιο Μακεδονικό Συμβούλιο» και «Παγκόσμιο Μακεδονικό Συντονιστικό» αναφέρουν, ότι ο λαός της ΠΓΔΜ «δεν μπορεί πλέον να φέρει το απαράδεκτο βάρος της αδικίας που υπέστη από την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το όνομα της χώρας τους, από το 1993».

Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι το θέμα της ονομασίας είναι η εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απλώς η συνέχιση και διεθνοποίηση της εικοσιπενταετούς εγχώριας πολιτικής άρνησης της εθνοτικής ταυτότητας της μακεδονικής μειονότητας της.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με το παρελθόν της και να αναγνωρίσει δημόσια και να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία που διαπράττει στη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα από το 1913» αναφέρουν οι ΜΚΟ. Γράφουν χαρακτηριστικά: «Αυτό που ξεκίνησε ως συζήτηση για να “αποκατασταθεί” μια υποτιθέμενη διαφορά, έχει γίνει 25 χρόνια αργότερα μια προσπάθεια να διαπραχθεί γενοκτονία στον μακεδονικό λαό, να διαγράψει τον ίδιο, τη χώρα του, τη γλώσσα και την ιστορία του από τα βιβλία και τους χάρτες του κόσμου».

Ads

Οι ΜΚΟ ισχυρίζονται ότι ο λαός της ΠΓΔΜ «εξαναγκάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να διαπραγματευτεί το όνομά του, την εθνική του ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιστορία του ως προϋπόθεση για την προσχώρηση σε αυτούς τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ασκείται μια τέτοια διεθνώς ενορχηστρωμένη πίεση σε έναν ολόκληρο λαό για αυτοκαταστροφή – πίεση που επιβάλλεται από τα έθνη και τις οργανώσεις που υποτίθεται ότι είναι προπύργια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 21ο αιώνα».

Προσθέτουν ότι το θέμα της ονομασίας είναι «εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης» και απλώς η συνέχιση και διεθνοποίηση της εικοσιπενταετούς εγχώριας πολιτικής άρνησης της εθνοτικής ταυτότητας της «μακεδονικής μειονότητάς της». Ζητούν την δημιουργία ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας «που διαπράχθηκαν κατά της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα από το 1913».