«Η πώληση της Αγροτικής αποτελεί καταστρατήγηση της προγραμματικής συμφωνίας», ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Μιχελογιαννάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τους Γιώργο Προβόπουλο και Γιάννη Στουρνάρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πώληση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Πειραιώς.

Ads

 
«Αυτά να τα πείτε στον Κουβέλη – όχι εδώ!», σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δέχτηκαν τα πυρά από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.
 
H κυβέρνηση «μετατρέπει την Ελλάδα σε μπανανία, στη μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να εποπτεύετε και να πουλάτε ταυτόχρονα; Υπάρχει εποπτική αρχή που να βεβαιώνει πως κάτι δεν είναι βιώσιμο και να πηγαίνει μετά να το πουλάει;».
 
«Εργάζεστε για τα ιδιωτικά συμφέροντα και ό,τι το δημόσιο το εχθρεύεστε και το μισείτε. Δεν λέω πως ήταν σε όλα σωστό το Δημόσιο, αλλά εσείς το διοικούσατε. Χιλιάδες ανθρώπους τους στέλνετε στο δουλεμπόριο. Γιατί δεν εμφανίζετε την προσφορά της “Πειραιώς” για τους εργαζόμενους;», πρόσθεσε.
 
«Εξ αρχής ανέφερα πως η μεταβίβαση αυτή επελέγη γιατί σώζονται όλοι οι εργαζόμενοι» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Είναι πραγματικά τυχεροί οι εργαζόμενοι της Αγροτικής, γιατί, αν ακολουθούσαμε το σενάριο της μεταβατικής τράπεζας, θα είχε μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων της «Αγροτικής» μετά την μεταβίβαση…», ανέφερε.
 
Αναφερόμενος στο ποσό της πώλησης ο Κ.Μαρκόπουλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε πως «με 90 εκατ. ευρώ αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς την ΑΤΕ, όταν τα κέρδη απ’ τις συνέργειες είναι 110 εκατ. ευρώ» ενώ ο Ν.Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ είπε πως «δωρίσατε την ΑΤΕ στον Σάλλα». «Πώς προέκυψε το τίμημα των 90 εκατ ευρώ; Μόνο το ακίνητο του Τσίλερ κοστίζει 95 εκατ. ευρώ» ανέφερε μάλιστα η Θ.Τζάκρη του ΠΑΣΟΚ.
 
«Δεν πουλήθηκε τίποτα. Μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία, τα υγιή» απάντησε ο Γ. Προβόπουλος. «Τις συνέργειες θα τις καρπωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο βασικός μέτοχος. Η Τράπεζα Πειραιώς, θα μπορούσε να δώσει και μηδέν τίμημα…» συμπλήρωσε ο Διοικητής της ΤτΕ. «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιωτική μονάχα κατ’ όνομα, καθώς ελέγχεται απ’ το Δημόσιο, αν και το μάνατζμεντ είναι ιδιωτικό» ανέφερε από πλευράς του ο Γ. Στουρνάρας.
 
«Σύμφωνα με έκθεση της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς της 30ης Ιουλίου, το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ αποδεικνύεται συντριπτικώς μεγαλύτερο από εκείνο της Πειραιώς. Δεν διέσωσε η Πειραιώς την ΑΤΕ, αλλά η ΑΤΕ την Πειραιώς» υποστήριξε η Ν.Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Πριν δυο χρόνια είχε τεθεί θέμα πώλησης του συνόλου της ΑΤΕ με τίμημα άνω των 300 εκ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να δίνεται σήμερα για 95 εκ.;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κασαπίδης. «Αυτά αλλάζουν. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα. Έχει γίνει το PSI, υπάρχει ύφεση, αυτό εξηγεί τα 95 εκ.» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.
 
«Δεν νομίζω πως καίγεται η Ελλάδα όταν μεταβιβάζεται η Αγροτική στην Πειραιώς. Δέκα δισ. ευρώ έχει στοιχίσει η Αγροτική στον φορολογούμενο. Από τα 100 δάνεια σε συνεταιρισμούς, τα 80 δεν εξυπηρετούνται. Είναι σωστή ανάπτυξη αυτή;» ανέφερε ο μεταξύ άλλων ο Γ. Στουρνάρας στις επισημάνσεις του Ευ.Τσακαλώτου (ΣΥΡΙΖΑ) ότι πουλήθηκε μια αναπτυξιακή τράπεζα και του Β. Αποστόλου για «αναγκαιότητα ενός φορέα που θα ασκεί αγροτική πίστη».