«Δεν έχω δηλώσει δημοκράτης ουδέποτε. Και είναι παρήγορο ότι άτομα που δεν βρίσκονται ακριβώς στον χώρο μας, τον εθνικιστικό, αν θέλετε εθνικοσοσιαλιστικό, έρχονται κοντά μας και έχουν καλή διάθεση», είχε δηλώσει ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, σε συγκέντρωση το 2011 στην Λαμία σημειώνοντας ότι δεν ελπίζει όλα αυτά τα άτομα να ενταχθούν πλήρως στην ΧΑ καθώς «ιδεολόγοι ήταν πάντοτε λίγοι».

Ads

Ο αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος συγκρίνει από το ίδιο βήμα την Χρυσή Αυγή με το κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ, που όταν βρέθηκε στην εξουσία αμέσως άρχισε να διογκώνεται. «Ο Γκαίμπελς λέει ότι φαίνεται όλη η Γερμανία να φλέγεται. Στην πραγματικότητα όμως είναι λίγες φλόγες, οι οποίες καίνε και όλοι οι άλλοι αντανακλούν τη λάμψη τους. Έτσι και εσείς που είστε εδώ μέσα σε αυτό το γραφείο είστε οι φλόγες της Χρυσής Αυγής, συναγωνιστές και συναγωνίστριες και όλοι οι άλλοι που θα μας ακολουθήσουν, φαίνεται πως θα μας ακολουθήσουν διότι δεν έχουν άλλη επιλογή, θα αντανακλούν την λάμψη μας».

Όπως παραδέχεται, στο βίντεο που φέρνει στην δημοσιότητα η Αυγή, «ο στρατηγικός, ο απώτερος στόχος είναι να πάρουμε την εξουσία, δεν υπάρχει άλλος. Έτσι; Να πάρουμε την εξουσία σημαίνει να καταργήσουμε τη δημοκρατία, δηλαδή κάπου λίγο – πολύ».

Λόγω τις πολιτικής ρευστότητας της περιόδου τότε, ο Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει εκλογική ετοιμότητα ενώ θεωρούσε τον Γιώργο Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ βασικό αντίπαλο. «Προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός αληθινού εθνικιστικού κόμματος, έχουν δημιουργήσει ένα κόμμα μαϊμού, το ξέρετε, είναι το κόμμα του Καρατζαφέρη, το οποίο και ο ίδιος ο Καρατζαφέρης άλλωστε έχει πει ότι, αν δεν υπήρχα εγώ, θα υπήρχε αληθινή Ακροδεξιά. Θα υπήρχε αυτό που φοβόσαστε, το πραγματικό. Λοιπόν αυτό που φοβούνται έρχεται, είτε τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει».

Ads

Στην ίδια εισήγηση, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής σπεύδει να μιλήσει και για τις «αγωνιστικές δάφνες» του, καθώς φαίνεται να δέχεται κριτική ως γραφειοκράτης, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι ο ίδιος ελέγχει τις «παρεκτροπές» των μελών της ΧΑ σε πορείες, ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα του Εφετείου τον Μάιο του 2009, όταν η ΧΑ υπό το βλέμμα των ΜΑΤ επετίθετο στους πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο εγκαταλελειμμένο κτήριο, αποκαλύπτεται ότι για την οργανωμένη εκείνη επίθεση είχαν έλθει στην Αθήνα και μέλη της Χρυσής Αυγής από άλλες πόλεις.