Αντιδράσεις από κατοίκους και εκπαιδευτικούς της περιοχής έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Γόρτυνας να κλείσει τις πόρτες του για τους πρόσφυγες. Ένας εξ αυτών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Στρατάκης με ανοιχτή επιστολή ανακοινώνει πως προσφέρει το σπίτι του για φιλοξενία προσφύγων. 

Ads

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μια εκρηκτική συνεδρίαση, με την παρουσία περίπου 150 ατόμων που πίεζαν προς την κατεύθυνση να μην δεχτεί ο Δήμος πρόσφυγες. Μάλιστα τοπικές ιστοσελίδες αναφέρουν πως ουσιστικά η απόφαση επιβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ανακοίνωση που τέθηκε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε αναφέρει: «Η πατρίδα μας, αν και λαβωμένη, δίνει μαθήματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο. Σ΄αυτά τα μαθήματα ο Δήμος Γόρτυνας, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δηλώνει «παρών» και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως, αφού αφουγκραστήκαμε τη γνώμη των δημοτών μας και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας και την έλλειψη υποδομών, δηλώνουμε μετά λύπης ότι εάν μας ζητηθεί η φιλοξενία προσφύγων, θα είμαστε αρνητικοί».

Μεταξύ των κατοίκων που αντέδρασαν σε αυτήν την απόφαση είναι και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Στρατάκης. Ο κ. Στρατάκης με ανοιχτή επιστολή του προς τον Δήμαρχο του Δήμου Γόρτυνας ανακοινώνει πως ο ίδιος διαθέτει το σπίτι του για τη φιλοξενία προσφύγων. Αντίδραση υπήρξε και από τον σύλλογο καθηγητών του Γυμνασίου Αγίων Δέκα (όπου βρίσκεται και η έδρα του Δήμου) στην οποία τονίζουν  πως η συγκεκριμένη απόφαση του δήμου, τους προσβάλει ως εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται, όπως γράφει το ekriti.gr, πως ακόμη και ο δήμαρχος της Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης παίρνει αποστάσεις από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα πρόκειται για απόφαση που επιβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Νίκος Σχοιναράκης μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών σημείωσε πως μεγαλύτερη σημασία έχει η κοινή δήλωση των δημάρχων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, η οποία έθεσε συγκεκριμένους όρους για τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί. 

Ads

Αναλυτικά η επιστολή του Μιχάλη Στρατάκη:

image

«Κύριε Δήμαρχε,
Ως δημότης του Δήμου Γόρτυνας, δικαιούμαι να έχω λόγο πάνω στην πρόσφατη απόφασή σας να δηλώσετε επισήμως, ότι ο Δήμος Γόρτυνας δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες, εάν αυτό ζητηθεί. Βεβαίως, αναφαίρετο δικαίωμά σας είναι, να καρφώσετε στην πόρτα του σπιτιού σας επιγραφή αναγράφουσα “ουστ ξένοι”.

Δεν είναι όμως δικαίωμά σας τέτοια επιγραφή να καρφώσετε στις εισόδους του Δήμου, διότι ο Δήμος Γόρτυνας ούτε σπίτι σας είναι, ούτε κανείς δεν σας εξουσιοδότησε να φτύνετε πάνω στην ανθρωπιά και στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του Δήμου.

Εν πάση περιπτώσει,  επειδή καμία όρεξη δεν έχω να απεραντολογήσω,  σας ζητώ τούτο: Στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισάνθρωπες ταμπέλες  της απόφασής σας, να προσθέσετε μια φράση: “Στο Δήμο Γόρτυνας, πρόσφυγες και μετανάστες δέχεται ο Στρατάκης Μιχαήλ του Εμμανουήλ, δημότης Γόρτυνας και διαθέτων την πατρογονική εστία του στις Γκαγκάλες, για τη φιλοξενία οποιουδήποτε δυστυχισμένου”».