Για την άμεση κατάργηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία μόλις γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Βουλή.

Ads

O πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, για την εικόνα του κοινοβουλίου και την νομοθετική λειτουργία, η οποία – όπως είπε – ευτελίζεται από τις αναρίθμητες τροπολογίες.

Άσκησε επίσης κριτική για την πρόσφατη εισβολή του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής, και τις δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Βούτσης.

Κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές που είχε στείλει στο παρελθόν στον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την υποβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Κοινοβουλίου, για τις οποίες -όπως είπε- δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Ads

Ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στους βουλευτές των ΑΝΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν ως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είχαν στηρίξει πολιτικές στην Παιδεία σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι υποβαθμίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση. Αυτό είναι το σχέδιό σας σε κάθε τομέα. Να δημιουργείτε πολίτες εξαρτημένους από το Κράτος. Νομοθετείτε αγνοώντας προκλητικά το κλίμα συναίνεσης που με κόπο και αμοιβαίες υποχωρήσεις κατακτήθηκε στα θέματα της εκπαίδευσης» τόνισε.

Για το θέμα του ασύλου, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ», την ώρα που εντός των Ιδρυμάτων συντελούνται αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα είπε ότι με τις ρυθμίσεις ουσιαστικά οδηγούνται σε κατάργηση, αφού δεν υπάρχει κανένα κίνητρο στους καθηγητές να συνεχίσουν να διδάσκουν.

«Αντί να χρησιμοποιείτε τα μεταπτυχιακά προγράμματα ως εργαλείο για την ανάπτυξη & την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων, πάτε να τα καταπνίξετε» σημείωσε.

Είπε μάλιστα ότι τελικά οι οικονομικά ασθενέστεροι θα πληγούν, αφού εκείνοι δεν μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό για σπουδές. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και με τους εργαζόμενους στα μεταπτυχιακά προγράμματα» συμπλήρωσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου,  για τη δήλωσή του «αν οι καλοί είναι να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να το κάνουν»:

«Τι λέτε κύριε Γαβρόγλου, από πού και ως πού θα πείτε εσείς σε κάποιον να φύγει από την πατρίδα του;»

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους πέντε άξονες της πρότασης της ΝΔ για την Παιδεία: αξιολόγηση, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος-πάταξη των φαινομένων ανομίας με αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για αξιόποινες πράξεις, σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την αγορά, αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση και μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Kλείνοντας την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη, ιδίως την υπόθεση των sms στα οποία – σύμφωνα με τον πρώην υπουργό – ο Α. Τσίπρας διαπραγματευόταν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν θα πω άλλα, τα περισσότερα θα τα πούμε στην Εξεταστική που θα γίνει» είπε.