Για αδικαιολόγητη χαλάρωση στην εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στο δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα μίλησε για «ομερτά». Επιπλέον ανέφερε ότι 15.00 δημόσιοι υπάλληλοι θα φύγουν έως το 2014. Οι απολύσεις θα συνοδευτούν με αντίστοιχες προσλήψεις. Τέλος ενημέρωσε ότι την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την κατάρτιση των κριτηρίων και τη μοριοδότηση για το πρόγραμμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας.
 

Ads

«Υπήρχε μια αδικαιολόγητη χαλάρωση στην εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στο δημόσιο. Θα τολμούσα να πω ότι υπήρχε μία ομερτά στο δημόσιο η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές οι οποίες είναι επιεικώς απαράδεκτες. Είχαμε περιστατικά δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ποινικά, ήταν στη φυλακή, κι εξακολουθούσαν να πληρώνονται επειδή η πειθαρχική διαδικασία στο δημόσιο δεν είχε κινηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
 
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στο δημόσιο» δήλωσε επιπλέον, αναφερόμενος στους υπαλλήλους που θα μπουν στη «δεξαμενή» της κινητικότητας.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση απομάκρυνσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014. «Όμως, όσο περισσότερους εντοπίζουμε από περιπτώσεις παραβατών, επίορκων κλπ τόσο λιγότεροι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός από τη δεξαμενή της κινητικότητας» διευκρίνισε. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι 15.000 απομακρύνσεις συνοδεύονται και από αντίστοιχες προσλήψεις, άσχετα από τον λόγο απομάκρυνσης από το Δημόσιο.
 
Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα υπουργεία συνεργάζονται μαζί του στην κατάρτιση λίστας όσων θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. «Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, αυτό θα επισημανθεί καταρχήν στον πρωθυπουργό» διευκρίνισε.
 
Σε άλλη ερώτηση για το πόσοι υπάλληλοι θα μείνουν στο Δημόσιο μετά το 2015, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι κάτω από τις 600 χιλιάδες με δεδομένες τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και την αναλογία 1 προς 5 που ισχύει.
 
«Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, το καλύτερο δημόσιο έχει να κάνει με τις διαδικασίες που επιτελεί το δημόσιο και τον τρόπο που τις επιτελεί» επισήμανε.
 
«Εμείς λέμε κάτι απολύτως σαφές. Εχουμε μια στρατηγική πάρα πολύ ξεκάθαρη η οποία επιταχύνει τη διαδικασία πειθαρχικής αξιολόγησης στο δημόσιο. Τα πειθαρχικά εκδικάζονται πολύ γρηγορότερα απ’ ότι εκδικάζονταν, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των αδικαιολογήτως απόντων με ελέγχους οι οποίοι γίνονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη παρουσιαστεί στους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι καλούνται στη συνέχεια να πράξουν τα δέοντα και έχουμε ήδη ζητήσει την επικαιροποίηση των ατομικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, πλαστά δικαιολογητικά».
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την Παρασκευή (02/08) αναμένεται να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα αφορά στην κατάρτιση των κριτηρίων και στη μοριοδότηση όσων υπαλλήλων μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας.
 
«Τα κριτήρια προκειμένου να αξιολογηθούν οι υπάλληλοι οι οποίοι θα μπουν στην κινητικότητα, αλλά και στη συνέχεια οι υπάλληλοι οι οποίοι θα επανατοποθετηθούν, είναι σχετικά παρεμφερή η διαδικασία της μοριοδότησης, είναι μία διαδικασία η οποία έχει γίνει σε απόλυτη συνεννόηση το ΑΣΕΠ και μοριοδοτεί την εργασιακή εμπειρία, τα προσόντα, την απόδοση των υπαλλήλων, αλλά και τον τρόπο εισαγωγής τους στο δημόσιο».