Μικρότερη διάρκεια για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που το μεσημέρι της Πέμπτης 16/12. Συγκεκριμένα έκανε πρόταση το πιστοποιητικό να ισχύει 6+1 μήνες αντί του 6+3 που προτείνει η Κομισιόν.

Ads

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και ζήτησε να υπάρξουν πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Σημείωσε επίσης ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά και υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση, κατά τη διάρκεια των γιορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα (καθώς επίσης και η Ιταλία που ακολουθεί την ίδια γραμμή), προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της «Όμικρον».

Επισήμανε ακόμη τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών, ενώ όσον αφορά την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ads