«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει υπόνοιες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θέλουν να πουν ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και θα βγει η ΝΔ» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Ναι, μπορεί να πουν για νοθεία», απάντησε σε ερώτηση του Γ. Κουβαρά.

Ads

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό. Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. (…) Αν δείτε που οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας».

Επανέλαβε ότι δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα, που αποκλείει την κυβέρνηση των ηττημένων, «γιατί δεν διακρίνεται για τη σχέση του με την αλήθεια». Θύμισε μάλιστα ότι η πρώην σύντροφός του στον ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου τον έχει παραλληλίσει με τον Πινόκιο και ανέφερε ότι ο κ. Σκουρλέτης «είπε το ακριβώς αντίθετο σήμερα. Επομένως, ο Αλ. Τσίπρας θα διερευνήσει αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα».

Ads

Επέμεινε στον εκλογικό στόχο της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη και «από τη δεύτερη κάλπη θα προκύψουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες». «Δεν συζητώ κανένα άλλο σενάριο εκτός από την αυτοδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο στόχος είναι εφικτός», πρόσθεσε.

«Εχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για τη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη” είπε αποκλείοντας νέες παροχές και σημειώνοντας: “Οι κινήσεις που κάνουμε είναι κοστολογημένες και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Όχι από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Μακριά από μένα η λογική της εξαγοράς ψήφων».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν απέκλεισε συνάντηση με τον Ερντογάν λέγοντας «δεν ήμουν ποτέ εγώ αυτός που έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ». Και συνέχισε: «Η τοξικότητα των προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας δεν επηρέασε τους λαούς. Ο ελληνικός λαός έδειξε την αλληλεγγύη του και ο τουρκικός αναγνώρισε αυτό το περίσσευμα ψυχής».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των τουρκικών εκλογών, ανέφερε ότι το τουρκικό Σύνταγμα επιτρέπει αναβολή των εκλογών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως ο πόλεμος. «Δεν γνωρίζω και δεν αφορά τους δικούς μας σχεδιασμούς» σχολίασε.

Για την ημερομηνία των εκλογών κράτησε κλειστά τα χαρτιά του: «Η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Προς τα εκεί πηγαίνουμε. Είχα δεσμευτεί και το κάνω. Το Σύνταγμα προσδιορίζει πότε διαλύεται η Βουλή. Δεν θέλω μακρά προεκλογική περίοδο και τοξικότητα. Αλλά βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Η αντιπολίτευση έτσι κινούταν πάντα. Εκλογές θα γίνουν την άνοιξη».

Για τους πλειστηριασμούς ανέφερε: «Να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Υπάρχουν δυνατότητες και κίνητρα για ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Δεν έχει αλλάξει το πλαίσιο. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό  να μας καταγγέλλουν ότι κάνουμε τους πλειστηριασμούς που νομοθέτησαν αυτοί».

Για την κριτική που γίνεται για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο από την αντιπολίτευση, όχι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου δεν λέει τίποτα τέτοιο».

Στην ερώτηση αν είναι unfair να παίρνει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Εδώ και επτά χρόνια από τότε που έγινα πρόεδρος της ΝΔ κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη. Η ΝΔ ήταν στο 28% και την πήγα στο 40%. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να διευρύνουμε τα εκλογικά μας όρια. Κάνουμε αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».

Στην ερώτηση για το μεγαλύτερο λάθος του στη διακυβέρνηση ανέφερε τη διαχείριση των πυρκαγιών  του καλοκαιριού του 2021. Μίλησε για την πιο δύσκολη στιγμή σημειώνοντας ότι «αλλάξαμε πολλά». «Λάθος, συνέχισε ήταν και το ζήτημα των υποκλοπών. Ανέλαβα την ευθύνη και κάναμε τις αναγκαίες αλλαγές».

Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες, ενώ εξέφρασε την περηφάνια του για τα τρία χρόνια gov.gr και εξήρε την ποιότητα του προγράμματος της ΕΡΤ για την οποία υποστήριξε ότι δεν λειτουργεί πια σαν προπαγανδιστικός μηχανισμός.