Είναι γεγονός πως για την ηγεσία της ΝΔ η ανακοίνωση της Eldorado ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού». Κι αυτό γιατί κατά ένα «μαγικό τρόπο» έδωσε σάρκα και οστά στο πολιτικό αφήγημα της Πειραιώς ενόψει της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, σε μια συγκυρία μάλιστα που το σενάριο των πρόωρων εκλογών δείχνει να έχει ακυρωθεί. Αυτό το αφήγημα είχε στο επίκεντρο του τον ισχυρισμό πως «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει απόλυτη αδυναμία να προσελκύσει επενδύσεις» σε αντίθεση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, είναι αλήθεια ότι το πρόσφατο «άνοιγμα» εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα στο χώρο της επιχειρηματικότητας με την επίσκεψη στην Apivita και την Παπαστράτος, αλλά και το επενδυτικό άνοιγμα με την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν,  δημιούργησε εκνευρισμό στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ.

Ο Σαββίδης, ο ΠΑΟΚ κι η αμηχανία των βορειολλαδιτών βουλευτών

Την ίδια στιγμή, η φετινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έχει κάποιες σημαντικές «σκιές». Κι αυτό γιατί το μέτωπο που άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει έντονη επιχειρηματικότητα στη Βόρειο Ελλάδα (κι όχι μόνο), δεν ταιριάζει ακριβώς με το «φιλοεπενδυτικό» προφίλ που θέλουν να φιλοτεχνήσουν στην Πειραιώς.

Ads

Μέσα σε όλα, ενυπάρχει και η ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο να τύχει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θερμής υποδοχής» από μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ, καθώς οι οπαδοί δεν ξεχνούν πως στην προσπάθειά του να «χτυπήσει» τον Ιβάν Σαββίδη ενεπλάκη και στα ποδοσφαιρικά χαρακτηρίζοντας ως «πέτσινη» τη νίκη της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τη στάση του προέδρου της ΝΔ έχει προκαλέσει έντονη αμηχανία σε πολλούς νεοδημοκράτες βουλευτές κι άλλα στελέχη που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι εδώ κι αρκετούς μήνες βρίσκονται σε ομολογουμένως άβολη θέση.

Η προσπάθεια κατευνασμού της καραμανλικής πτέρυγας

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει επιπλέον να »διασκεδάσει τις εντυπώσεις» όσον αφορά στις κατηγορίες για υπερβολική ανοχή σε ακροδεξιές αντιλήψεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Πιο πρόσφατο παράδειγμα υπήρξε η αντιπαράθεση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση όσον αφορά στην εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της καραμανλικής πτέρυγας. Στελέχη της μάλιστα εκτιμούν πως η συγκεκριμένη υπόθεση πιθανότατα ζημίωσε πολιτικά σοβαρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάπως έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ, αντιλαμβανόμενος τη «δύσκολη» για τον ίδιο εσωκομματική κατάσταση, θα προσπαθήσει να προβάλει το πρόσωπο του μετριοπαθούς, κεντρώου μεταρρυθμιστή.

Η «σανίδα σωτηρίας» της Eldorado

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι σαφές για ποιο λόγο είδαν στην Πειραιώς τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado ως «σανίδα σωτηρίας». Άλλωστε, στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ είχαν εδώ κι αρκετό καιρό επενδύσει πολιτικά σε αυτή. Ας μην ξεχνάμε, ότι μόλις προ λίγων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός, μετά την οποία μάλιστα είχε μιλήσει για «ορατό κίνδυνο για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας».

Τη συνέχεια αναμένεται να τη δούμε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιτεθεί εκ νέου με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα για «κυνισμό, ιδεοληψία και πολιτικά παιχνίδια, που οδηγούν στην ανεργία εκατοντάδες απλούς ανθρώπους και στέλνουν αρνητικά μηνύματα σε ξένους επενδυτές». Υπάρχει δε η σκέψη να έχει ο ίδιος νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους αλλά και τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να δεσμευτεί πως μια δική του κυβέρνηση θα φροντίσει να λειτουργήσει πάλι η εν λόγω επιχείρηση.