«Να παραιτηθείτε κύριε Τσίπρα. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Αφού δεν μπορεί η Βουλή να δώσει τη λύση, ας τη δώσει ο λαός», είπε ο Κυριάκος Μηστοτάκης, από το Βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για θέματα Δικαιοσύνης και διαφθοράς, η οποία διεξάγεται σε υψηλούς τόνους.

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συζήτηση περί διαπλοκής επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Με ένα σκίτσο του Αρκά ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, Το σκίτσο έδειχνε τον Αλέξη Τσίπρα να δείχνει στον λαό τα σκάνδαλα, ενώ παράλληλα του παίρνει το πορτοφόλι.

«Είστε κατηγορούμενος κ. Τσίπρα γιατί παραδίδετε μία χώρα απομονωμένη στην Ευρώπη, γιατί παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε, γιατί προδώσατε όσους σας πίστεψαν. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο, είστε ο βασικός υπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της χώρας σήμερα. Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας με τη σημερινή συζήτηση θέλει να μεταθέσει την ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συζητάμε για τη διαπλοκή, θέλει να κατασκευάζει εχθρούς. Δεν αντέχει τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών», είπε συγκεκριμένα. «Κατασκευάζετε εχθρούς για να κρύψετε τη συλλογική εθνική κατάθλιψη», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, παρομοιάζοντας την με ακυβέρνητο καράβι. Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε ότι ο δήθεν ανθρωπισμός της κυβέρνησης βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης, κι ότι οι λάσπες αυτές πετιούνται τώρα στον ανεμιστήρα της διαπλοκής. Στάθηκε επίσης στις δηλώσεις Μάρδα για πρόσφυγες – επενδυτές και είπε ότι με αυτή την κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι ότι «οι επενδυτές θα γίνουν πρόσφυγες».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσκόλληση στην εξουσία και αναφέρθηκε στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα, ειρωνευόμενος τους κυβερνητικούς εταίρους για το γεγονός ότι συνεχίζουν να κάθονται σε πλαϊνά έδρανα.

«Δημιουργείτε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», είπε ο Κυριάκος Τσίπρας στη συνέχεια. Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «παραγγελία πρωτοσέλιδων» προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της τελευταίας κυβέρνησης Σαμαρά, λέγοντας μάλιστα ότι η σύνθεση της κυβέρνησης αυτής είχε απέναντι της το μιντιακό σύστημα. Κατηγόρησε στη συνέχεια τον Αλέξη Τσίπρα ότι ως άφθαρτος μετά από ένα χρόνο έρχεται στη Βουλή για να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για τα δικά του πεπραγμένα. Είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε όλα τα «ορφανά» του Τσοχατζόπουλου.

«Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται με έναν βαρόνο της διαπλοκής;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά να συναντά τον Σταύρο Ψυχάρη, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων που φέρεται να έχει κάνει η κυβέρνηση, και στάθηκε μάλιστα επί προσωπικού στο θέμα Καρανίκα. Αναφορικά με τις λίστες φοροδιαφυγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα για την μη αξιοποίηση του Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος είχε πει ότι η διερεύνηση των λιστών θα είχε αποτέλεσμα σε εύρος 5 χρόνων. Είπε λοιπόν, ότι η αντικατάσταση του έγινε γιατί δεν εξυπηρετούσε τις λαϊκίστικες «υποσχέσεις» της κυβέρνησης.

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η ΝΔ δεν δέχτηκε να λάβει τη λίστα Μπόγιαρνς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι τότε δεν υπήρχε καμία λίστα και ότι μάλιστα ο κ. Μπόγιαρνς είχε εξάρει τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πραγματικές λίστες -όπως είπε- είναι η λίστα Καρανίκα, η λίστα Αλεξιάδη, η λίστα Κουρουμπλή και η λίστα Σταθάκη.

«Μέχρι χθες στοχοποιούσατε δικαστές. Τώρα στοχοποιείτε και πολιτικούς σας αντιπάλους», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στήνει παρακράτος.

Απαντώντας στο γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Μαυρίκος είχε έμμισθη σχέση με τη ΝΔ, ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεργασία με την εταιρία του εκδότη της Ακρόπολης. Η καταγγελία αυτή αφορούσε την ανανέωση της ανταλλακτικής συμφωνίας της ΕΡΤ με όλες της εφημερίδες για αμοιβαία διαφήμιση χωρίς αμοιβή.

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως στα θαλασσοδάνεια που έχει λάβει το κόμμα του και είπε ότι έχει εξαγγείλει πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, στη βάση του οποίου θα υπάρχει η εξυπηρέτηση των δανείων.

Τέλος αναφερόμενος στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες του και να δοθούν πάνω από 4 άδειες, καθώς όπως είπε οι πολλές άδειες είναι αυτές που θα σταματήσουν την διαπλοκή.

Επιστρέφοντας στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μήτσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι πέραν από την οικονομική επιτροπεία οδήγησε την Ελλάδα και σε γεωπολιτική επιτροπεία.

«Να παραιτηθείτε κύριε Τσίπρα. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Αφού δεν μπορεί η Βουλή να δώσει τη λύση, ας τη δώσει ο λαός», είπε καταληκτικά ο Κυριάκος Μηστοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.