Συναντήσεις με τον πρόεδροι της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το προσφυγικό, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμφωνεί με τους συνομιλητές του στο ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση και ότι η λύση βρίσκεται στην Τουρκία.

Ads

Στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στον επικεφαλής της Κομισιόν, τη θέση του ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hotspots, αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικά στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε επίσης πως η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές, καθώς όπως υπογράμμισε, η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο Ε.Ε.-Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του τη διάσταση.

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Μάρτιν Σουλτς ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και την οικονομική κρίση.

Ads

Συμφωνία υπήρξε μεταξύ των δύο πολιτικών και για την αντιμετώπιση από τη γειτονική χώρα της λαθραίας διακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα.

Ο Μάρτιν Σουλτς ρώτησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, με τον δεύτερο να εκφράζει την άποψη ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να κινείται με δύο πλειοψηφίες, ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει» και ότι από την πλευρά του δεν θέλει να εμπλακεί στην συζήτηση περί εκλογών που συντηρούν, όπως είπε, κυβερνητικά στελέχη.