Για χρήση της συνταγματικής αναθεώρησης ως «προσχηματικό εργαλείο» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και κατά της απλής αναλογικής. Σχετικά με την κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, που δεν έχει συμβεί εδώ και χρόνια, ισχυρίστηκε πως ο ίδιος από το 2006 είχε εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 86, καρφώνοντας έμμεσα την τότε κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή που δεν προχώρησε στις σχετικές αλλαγές. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της κατάργησης ασύλου στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Σχετικά με το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τις ηγεσίες των κομμάτων να μη θέσουν στους βουλευτές τους ζήτημα πειθαρχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «στα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης, πράγματι, δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Μπορεί και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν με δικές μας προτάσεις».

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προυποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της».

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. «Το κείμενό σας έχει προτάσεις ατελέσφορες, όπως για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Δεν είναι ενδεδειγμένη λύση η εκλογή ΠτΔ από τον λαό. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε εναλλακτικές προτάσεις για την εκλογή ΠτΔ όπως με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η πρότασή σας έχει όμως και μία ευθέως διαλυτική πρόταση. Την καθιέρωση της “μόνιμης Απλής Αναλογικής”. Ενός συστήματος, δηλαδή, που ξέρετε ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τάχθηκε και κατά των δημοψηφισμάτων. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας για την πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είπε πως είναι προοδευτική και συνεπής με τις αξίες του κόμματος. «Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη, και ενισχύει την αξιοπιστία», υποστήριξε.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσιπρα

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας, έθεσε μια σειρά από ζητήματα. Ξεκινώντας από την κατηγορία «συριζοποίησης» του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως οι εν λόγω προτάσεις ήταν και προτάσεις της ΝΔ. «Εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;», διερωτήθηκε ενώ εκτίμησε πως «μάλλον απομακρύνεστε κύριε Μητσοτάκη από τη ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

«Οι διαρροές σας έλεγαν ότι δεν είναι ώριμο να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση και έρχεστε τώρα και προτείνεται να αναθεωρήσουμε πάνω από 57 άρθρα του Συντάγματος. Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμά μας; Δεν έχουμε πρόβλημα αλλά κάντε αυτήν την πρόταση να τη συζητήσουμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα θέλοντας να αναδείξει τις παλινωδίες της ΝΔ παρουσίασε τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δυόμιση χρόνια πριν ξεκινήσαμε τη διαδικασία της συζήτησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης και προτείναμε η εκλογή ΠτΔ να αποσυνδεθεί από πιθανή διάλυση της Βουλής, προτείνοντας παράλληλα μια νέα διαδικασία εκλογής. Τότε, ρίξαμε την ιδέα στον πολιτικό διάλογο -στα κόμματα και στους κοινωνικούς φορείς- στην τρίτη άκαρπη ψηφοφορία να υπάρχει απευθείας εκλογή από το λαό. Μετά από πολύ σκέψη και ώριμη συζήτηση, καταλήξαμε σε μια παρεμφερή πρόταση» είπε αρχικά ο Αλ. Τσίπρας και αφηγήθηκε στη συνέχεια:

«Όταν εμείς αρχικά είπαμε στην τρίτη άστοχη διαδικασία ψηφοφορίας εκλογή από τον λαό, διαφωνήσατε και είπατε όχι. Όταν εμείς είπαμε όχι στην τρίτη άστοχη ψηφοφορία σε εκλογή από τον λαό, προτείνοντας περίοδο έξι μηνών με έξι ψηφοφορίες και μετά εκλογή από τον λαό, υιοθετήσατε τη δική μας πρόταση. Μετά από μία βδομάδα, έρχεστε εδώ και λέτε: “ούτε αυτήν την άποψη έχουμε, ούτε τη δική σας άποψη έχουμε, δεν έχουμε άποψη και λέμε να πάμε ενδεχομένως σε 151, να πάμε σε μια τρίτη εκδοχή”». «Με συγχωρείτε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «αλλά αυτό δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεχομένως είναι στάση και θέση του πρώην προέδρου του Εδεσσαϊκού αλλά δεν είναι θέση και στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα θέμα που συζητάμε εδώ και 2,5 χρόνια στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Για αυτό σας λέω ότι είναι ανερμάτιστη, αλλοπρόσαλλη και στο πόδι η θέση σας για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους». «Αυτό που θα επιφέρει η πρότασή σας είναι τα δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν και να μπορεί να έχει δυνατότητα εκπαίδευσης μόνο όποιος έχει ισχυρούς γονείς. ´Οσο είμαστε εμείς εδώ όλοι οι ´Ελληνες θα είναι ίσοι στο υπέρτατο αγαθό της γνώσης», τόνισε. Σχετικά με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα πως «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16, δεν χρειάζεται το κράτος να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μάλλον εσείς τάχετε μπερδέψει γιατί αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη». 

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ. «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Η Δευτερολογία Μητσοτάκη

Η Τριτολογία Τσίπρα

Η Τριτολογία Μητσοτάκη