Την Πέμπτη θα προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τα κυβερνητικά πνεύματα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από τις διαφοροποιήσεις που έχουν διατυπωθεί αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης. 

Ads

Η συνάντηση έχει κριθεί αναγκαία από τις δυο πλευρές ύστερα από την διάσταση που έχει λάβει η κόντρα του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το Δημόσιο

Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί, δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αξιολόγηση.

Ads

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.
 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.
 
Για τις απολύσεις εξήγησε ότι ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε το Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014.
 
Ξεκαθάρισε σχετικά με τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας».
 
Ρήγας: Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα
 
«Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας πως «τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα και μπορούμε να τη συζητήσουμε μεταξύ μας». Έκανε, δε, λόγο για «απαράδεκτη επίθεση» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως «σ’ αυτές τις συγκρούσεις εμπλέκονται και προσωπικές στοχεύσεις και αγωνίες».
 
«Το θέμα της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει πολλές τριβές, όχι ως διαδικασία, αλλά το 15% που έχει να κάνει με την αρνητική βαθμολόγηση. Από ένα σύστημα που ήταν κοροϊδία, πάμε σε ένα σύστημα με κάποια χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων είναι αυτά τα ποσοστά των αρίστων, καλών και ‘κακών’ που ενέχουν το στοιχείο της αυθαιρεσίας. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε» είπε, σημειώνοντας: «Όταν δεν έχεις προσδιορίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ακρίβεια τα κριτήρια της αξιολόγησης και τις διαδικασίες, πράγματι αυτό το 15% μπορεί να μην είναι μικρό, αλλά είναι κάπως αυθαίρετο».
 
«Η αξιολόγηση είναι υποχρέωση, είτε μνημονιακή είτε όχι, που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Αλλά το σύστημα της αξιολόγησης δεν μας το επιβάλλει καμία τρόικα. Είναι δική μας επιλογή» υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης» και ότι «η κατάσταση επιβάλλει να λύνονται όλα σε επίπεδο συζητήσεων, έστω και αν είναι σκληρές ή δύσκολες». «Όμως, θα πρέπει να μαζευτούμε από κάθε πλευρά και δεν χρειάζονται κάθε είδους απόλυτες και σκληρές συγκρούσεις» κατέληξε.

ΑΝ.ΕΛ.: Το ΠΑΣΟΚ πουλάει τρέλα

Παρεμβαίνοντας στην ενδοκυβερνητική σύγκρουση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολίασαν ότι το ΠΑΣΟΚ «πουλάει τρέλα». «Η θερινή περίοδος που διανύουμε εκτός των ακραίων καιρικών συνθηκών χαρακτηρίζεται και από ακραία πολιτικά φαινόμενα. Τελευταίο σύμπτωμα θερμοπληξίας στη συγκυβέρνηση είναι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που αποκηρύσσει το “παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15% αλλά και την εμμονή του κ. Μητσοτάκη στις απολύσεις”», αναφέρει η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Το ΠΑΣΟΚ να πάρει μαζί του για διάβασμα στην παραλία τα μνημόνια διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που το ίδιο έχει συνυπογράψει με την τρόικα καθώς και τους νόμους περί “αξιολογήσεων” που ψήφισαν οι βουλευτές του, χωρίς καμία εξαίρεση», συνέχισε η βουλευτής και κατέληξε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μην υπερεκτίθεται στον ήλιο για να αποφύγει και νέα φαινόμενα παράκρουσης».