Με αναφορά στο προσφυγικό ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας ωστόσο, δριμύτατη κριτική για το «παράλληλο πρόγραμμα». 

Ads

Η Τουρκία έχει μια τελευταία ευκαιρία να συμμορφωθεί στις αποφάσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή αναγνωρίζοντας τα θετικά βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Κράτησα μια εθνική στάση ευθύνης δεν ενέπλεξα το εθνικό αυτό ζήτημα στη μυλόπετρα της κομματικής αντιπαράθεσης. Διαπίστωσα ότι η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, είναι απομονωμένη και η χώρα αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Απαίτησα από τους ευρωπαίους συνομιλητές μας να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση προς την Τουρκία, αλλά να είναι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας εντάξει απέναντι στην Ελλάδα. Πρέπει να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα μας. Δώσαμε μία μάχη για να αποτραπεί το κλείσιμο των συνόρων για τη χώρα μας, αλλά κερδίσαμε μόνο λίγο καιρό. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών».

«Ακόμα και οι αριστεροί δεν βρίσκουν τίποτα το ‘αριστερό’ στην πολιτική που ακολουθείτε»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολο σημείο και οι πολίτες αισθάνονται απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

«Ακόμα και οι αριστεροί δεν βρίσκουν τίποτα το ‘αριστερό’ στην πολιτική που ακολουθείτε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «χαμηλού επιπέδου παράσταση» το παράλληλο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι πολλά από τα μέτρα που τώρα εμφανίζει ως πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση, είχαν νομοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας επί της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η πρόσβαση όλων στην νοσοκομειακή περίθαλψη και το κοινωνικό τιμιολόγιο. 

«Οι κοινωνικές ανισότητες καταπολεμούνται με θέσεις εργασίας, όχι με ελεημοσύνες» συνέχισε, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι το μόνο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης είναι η άλωση του Κρατικού Μηχανισμού, τόνισε. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση στήνει σκηνικό ρήξης με τους εταίρους.

«Να του θυμήσω ότι τις προηγούμενες φορές που έγινε κάτι παρόμοιο, τελικά βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο» συνέχισε.

«Δήθεν αντίβαρο στο ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου, δήθεν αντίβαρο στους αριστερούς πλειστηριασμούς» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παράλληλο πρόγραμμα και κατέληξε «Το μονοπώλιο της αριστερής ευαισθησίας έγινε το συντομότερο ανέκδοτο».