Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον Πρωθυπουργό να κλείσει την αξιολόγηση σήμερα ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ads

«Ο Τσίπρας ή θα κλείσει την αξιολόγηση σήμερα ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο θα είναι εγκληματική επιλογή. Θα αφήσει τη χώρα να σέρνεται» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. 

«Η επιλογή αυτή, που δεν έχουμε καθαρή λύση, είναι μια επιλογή εγκληματική για τη χώρα που επαναφέρει από την πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit», πρόσθεσε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι δανειστές έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση γιατί αμφισβητούν τις ικανότητες της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση και εκτίμησε ότι «οι πιστωτές ζητούν μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση». 

Ads

«Υπάρχουν τρεις λέξεις που περιγράφουν την κυβέρνηση: Ψέματα, ανικανότητα και φόροι», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές το 2018».  

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης. Συναίνεση δεν θα υπάρξει. Αν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε μέτρα, μόνος του θα πρέπει να τα περάσει. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές». 

Επιπλέον υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε άλλο μίγμα πολιτικής. Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος. Πιστεύω ότι οι εταίροι δεν είναι παράλογοι, αν έχουν απέναντι μια κυβέρνηση σοβαρή θα ακούσουν τι έχουμε να τους πούμε. Πιστεύω στην επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων». Επίσης χαρακτήρισε εφικτό σενάριο τη μείωση φόρων, λέγοντας ότι «για κάθε μείωση φόρου θα πρέπει να προσδιορίζουμε μείωση δαπανών». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα κάνει απολύσεις ή μειώσεις μισθών στο δημόσιο αλλά δεν δεχθεί παράνομες μονιμοποιήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τα ΜΜΕ ενώ για την υπόθεση του ΔΟΛ είπε ότι δυσκολεύεται να αποδεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά μόνο έναν κλάδο.

«Υπήρχαν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο που συγκροτήματα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό, υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά δυσκολεύομαι να αποδεχτώ οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά μόνο έναν κλάδο. Δοκιμάζονται πολλοί κλάδοι. Είναι δύσκολο να κάνεις διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων» υποστήριξε. 

Τέλος είπε: «δεν με ενδιαφέρει πως θα μπω στο Μαξίμου αλλά το πως θα βγω. Θα παίξουμε τα ρέστα μας από τη στιγμή που θα κερδίσουμε. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Κανείς δεν θα μου ζητήσει λογαριασμό την επόμενη μέρα γιατί θα κάνω αυτά που υποσχέθηκα» ανέφερε.