Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια συνάντηση που δεν έφερε αποτέλεσμα αναφορικά με το αίτημα για εθνική συναίνεση στο ονοματοδοτικό ζήτημα για την ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και ότι κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας με τους χειρισμούς του στο ζήτημα. Σε υψηλούς τόνους απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου, που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό. 

Ads

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

«Σε ψυχρό κλίμα» η συνάντηση

Η διάρκεια της συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν περίπου τρία τέταρτα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε κατά την έξοδό του. Επιπλέον, τα πλάνα από τη συνάντηση δεν είχαν ήχο, σύμφωνα με την γραμματεία του πρωθυπουργού, κατόπιν αιτήματος του επιτελείου του πρόεδρου της ΝΔ, που έγινε δεκτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει δηλώσεις αργότερα από το γραφείο του στη Βουλή. Το κλίμα στη συνάντηση ήταν ψυχρό, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς. 

Ads

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης 

Στην δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες πραγματικής συναίνεσης καθώς επέλεξε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και μετά να ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς. «Δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε. «Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν τη συναίνεση του κυβερνητικού του εταίρου», σχολίασε. 

Τον κατηγόρησε επίσης ότι κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας καθώς και ότι προβαίνει σε υπαναχωρήσεις χωρίς να λάβει διασφαλίσεις από την άλλη πλευρά, ενώ σημείωσε ότι «ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός». Είπε ακόμη ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

«Οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα δεν πείθουν. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα πρέπει να ψάχνει για άλλοθι, επέλεξε να βαδίσει μόνος του».

Τέλος υποστήριξε ότι η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δίχασε τους Έλληνες. «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», κατέληξε. 

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη: 

Διαβάστε επίσης: