Την γρηγορότερη εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού  προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον ANT1.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω αύξηση ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, αλλά σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός εφαρμοστεί τελικά από την 1η Μαϊου του τρέχοντος έτους. «Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει στο σχετικό απόσπασμα της εκπομπής «Ενώπιος Ενωπίω» που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, Παρασκευή, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά.

«Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις υπό το πρίσμα του πολιτικού κόστους. Έφερε δε, ως παράδειγμα την έναρξη βεβαίωσης των πρώτων προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα εμβολιαστούν. «Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει την Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς μάλιστα για το ύψος των χρηματικών ποινών ο πρωθυπουργός μάλιστα σημείωσε: «Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό αυτό που έκαναν 9 στους 10, εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις. Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου, θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία, αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατευτήκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για γρηγορότερη εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρόχειρη και βιαστική εξαγγελία «μήπως και περιορίσει την ραγδαία φθορά του».

«Πανικόβλητος ο κ. Μητσοτάκης από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης μόλις πριν 13 μέρες κατά 2% του κατώτατου μισθού, έσπευσε να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να είναι σε θέση ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης. Εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μήπως και περιορίσει την ραγδαία φθορά του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: 

«Αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας. Σήμερα είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτή είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ!».

«Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και γνωρίζουν ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή!» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.