Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου που ανέστειλε τις καθημερινές λειτουργίες αλλά όχι τις κυριακάτικες, παρά τον κίνδυνο εξάπλωσης του κοροναϊου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται τελικά όλες οι λειτουργίες. 

Ads

Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται μετά από μεγάλη καθυστέρηση και σφοδρές αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες για τις μαζικές συγκεντρώσεις στους ναούς που αποτελούσαν μια «βόμβα» για τη δημόσια υγεία. Μια απόφαση που έρχεται στο… «αμήν», με τη χώρα σε γενική καραντίνα και αφού εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια επικοινωνιακής και μικροκομματικής διαχείρισης ώστε να πάρει την απόφαση η εκκλησία για να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος. 

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω twitter, απορρίπτοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. 

Σε δήλωσή της και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:

  • τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
  • την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Χαρίτσης: Έπρεπε να περάσουν 10 ημέρες για να πράξει το αυτονόητο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας μέσω ανάρτησής του στα social media την κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες, ανέφερε: «Έπρεπε να περάσουν 10 μέρες,να συνωστιστούν και να μεταλάβουν χιλιάδες πιστοί,να βρεθούμε στη δίνη πανδημίας για να πράξει ο ΠΘ το αυτονόητο. Ελπίζουμε η πολυήμερη αργοπορία,για μικροκομματικους λόγους,να μην είναι καταστροφική στη μεγάλη μάχη της κοινωνίας ενάντια στον κορονοϊό».