Τον ισχυρισμό πως στην επιστολή που του έστειλε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ονόματα υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ προσώπων δεν υπήρχαν, επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ads

«Αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς να τη διαλύσουμε σε μια κρίσιμη στιγμή για την εθνική ασφάλεια. (…) Τη δράση της θα ελέγχουν 2 δικαστές, θα αποκτήσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου», τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και ισχυρίστηκε πως:

«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ  υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;».

Ο Ράμμος στο στόχαστρο

Παράλληλα, έσπευσε να αφήσει αιχμές κατά του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής σημειώνοντας πως «η ΑΔΑΕ από συστάσεώς της ενημέρωνε πάντα τη Βουλή, χωρίς ποτέ στην ιστορία να έχει δώσει προσωποποιημένη ενημέρωση. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής. Είναι τέως δικαστής. Δεν δικάζει».

Ads

«Στις δημοκρατίες εδώ είναι ο χώρος που λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους. Εδώ και στις κάλπες. Η δημοκρατία θα προστατευτεί με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που έρχονται. Οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση, δεν ξεχνούν, κρίνουν αυστηρά, συγκρίνουν, επιβραβεύουν, τιμωρούν» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει μόνο ένα έργο. Να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη. Ξεπεράσατε τον χειρότερο εαυτό σας στις ύβρεις. Το ένοχος ή βλαξ, το είχε χρησιμοποιήσει ο Κίτσος Τεγόπουλος στον Ανδρέα Παπανδρέου, για το σκάνδαλο Κοσκωτά όπου εμπλεκόταν και ο δικηγόρος σας, ο Γιάννης Μαντζουράνης. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες. Προσέξτε όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους. (…) Καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε διαρκώς τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε δε πως «για το μέλλον του τόπου για τις προσδοκίες και τις αγωνίες των πολιτών για τη θέση της Ελλάδος σε αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο κόσμο δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα μας είπατε τίποτα για το τι θέλετε να κάνετε την επόμενη τετραετία. Έχετε ένα πρόσθετο πρόβλημα, δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον αλλά ούτε για το παρελθόν σας διότι αυτό ακόμα σας καταδιώκει και πράγματι μοιάζει ειρωνικό το γεγονός ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας διότι συμπίπτει με την στιγμή που το 2015 ο κύριος Τσίπρας έγινε κατά πρώτη φορά και κατά την εκτίμησή μου τελευταία πρωθυπουργός».

«Εσείς που επικαλείστε το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου κάνατε την κωλοτούμπα με το δημοψήφισμα του 2015. Ύστερα ακολούθησε μια αλυσίδα από δεκάδες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πολλούς δυσβάστακτους φόρους που διέλυσαν την μεσαία τάξη. Η επιλογή σας να καταθέσετε αυτή την πρόταση μομφής αυτή τη συγκεκριμένη μέρα ήταν διπλά ατυχής. Καθώς φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ανακοίνωση και μάλιστα με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις ένοπλες δυνάμεις την ίδια μέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο εθνικής άμυνας της χώρας. Έτσι για μία ακόμη φορά όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση έγιναν πρωτοσέλιδα μόνο στην Άγκυρα», πρόσθεσε.

Αιχμές για την ενημέρωση Τσίπρα από την ΑΔΑΕ και πυρά κατά Βενιζέλου

«Έχω παραδεχτεί ότι η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά παραδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία και άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των φίλτρων όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης, την έρευνα σε βάθος ανέλαβε τόσο η δικαιοσύνη και υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και όλα θα φανούν στο τέλος. Όμως προσέξτε η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους», συνέχισε και μετά στηλίτευσε τον τρόπο που ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας από την ΑΔΑΕ, σημειώνοντας:

«Όπως έχετε ομολογήσει κι εσείς, η έκθεση του Ράμμου συντάχτηκε κατόπιν αιτήματός σας και το οποίο λέει εμπλουτίστηκε με άλλα στοιχεία. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή; Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ρητά πως η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της άρσης του απορρήτου χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμοδίων δικαστικών αρχών».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την κριτική που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Ο κύριος Βενιζέλος μας έλεγε επί της αρχής ότι δεν έπρεπε να παρακολουθείται κανένα πολιτικό πρόσωπο και ανασκεύασε. Δύσκολο για τον ίδιο αλλά κι αυτός πρέπει να γνωρίζει κάποια στιγμές ότι δεν είναι παντογνώστης».

Σχολιάζοντας το αίτημα Τσίπρα για να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος «να οδηγηθούμε στο φαινόμενο κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα, εκείνη στη συνέχεια θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και αυτά με τη σειρά τους θα τα ανακοινώνουν στο πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».

Η αναφορά σε Καλογρίτσα και Μάτι

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα αυτό τοποθετήθηκα ευθέως ενώπιον του πολίτη του ελληνικού λαού. Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών με αφορμή και τη νομοθετική πρωτοβουλία που έφερε η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί. Οι απόψεις μου κρίνονται αλλά πάντως εγώ δεν κρύβομαι και σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία. Εσείς είστε που τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φέρεται να κατέληγαν από τον κύριο Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επιπρόσθετα, απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα περί δικαστών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη φωτιά στο Μάτι. «Υπάρχουν δικαστές διότι οι δικαστές κύριε Τσίπρα κρίνουν τούτες τις μέρες και όσα συνέβησαν στο μάτι. Εκεί που το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος όχι μόνο αδιάφορο αλλά και διαλυμένο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ακούει αυτές τις καταθέσεις των χαροκαμένων συμπολιτών μας και να μην αισθάνεται ένα σφίξιμο στο λαιμό. Αλλά και να λέει μέσα του ποτέ ξανά. Ποτέ ξανά δεν πρέπει το κράτος να φανεί τόσο ανίκανο στην πιο σημαντική του αποστολή που δεν είναι άλλη από την προστασία της ανθρώπινης ζωής».