Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία στη συζήτηση στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό, ανέβασε τους τόνους απαντώντας στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την σύμπλευση των θέσεών του με το ΔΝΤ και τη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ για μέτρα στο ασφαλιστικό.

Ads

«Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος διάβασε έκθεση του ΔΝΤ το 2014 που ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δεσμευτεί για μέτρα στο ασφαλιστικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε επιστολή του υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος που ζητούσε τη σύναψη νέας συμφωνίας με το ΔΝΤ. «It’s the IMF Euclid!» (Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη), τόνισε.

Ακόμη αναφερόμενος στις κατηγορίες πως εκπροσωπεί και εκλέγεται από τον κόσμο των βόρειων προαστίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ με 171 χιλιάδες ψήφους σε μια ανοιχτή εκλογή. «Αντίθετα εσείς κ. Τσίπρα πήρατε το δαχτυλίδι από τον Αλέκο Αλαβάνο και η εκλογή σας έγινε από ένα συνέδριο 800 ατόμων», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα των κομματικών διορισμών από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και το σύστημα ποσοστώσεων 4-2-1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο την περίοδο της τρικομματικής ΝΔ (4), ΠΑΣΟΚ (2), ΔΗΜΑΡ (1), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ ότι εμείς κάναμε διορισμούς με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω πως όταν δεν ήμουν υπουργός είχα κάνει και κριτική στη λογική των κομματικών ποσοστώσεων. Όμως εσείς ξεπερνάτε τα όρια…». Ωστόσο σημείωσε πως στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που έχει κατατεθεί «βλέπει αρκετά θετικά στοιχεία».

Ads

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στην αναφορά του πρωθυπουργού για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μειώσει στους μισούς τους μετακλητούς υπαλλήλους. «Εσείς κ. Μητσοτάκη στο γραφείο σας ως υπουργός είχατε 51 μετακλητούς και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει 2», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε ξανά υπέρ της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αν και ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κόβει τις επικουρικές κατά 70%. «Επιμένουμε στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γιατί είναι ένα δίκαιο μέτρο», είπε.