Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού δεν εμπεριείχε κάποια είδηση ή έκπληξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, πραγματοποίησε το μεγάλο λάθος στην προεκλογική τακτική του με την παραδοχή ότι οι υποκλοπές συνιστούν σκάνδαλο.

Ads

Ο αποκλεισμός των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, από τη fast track διαδικασία στο Λαύριο, μαρτυρά την στόχευση του Μαξίμου να αποφευχθεί άλλο ένα πρωθυπουργικό αυτογκόλ που θα ταράξει τα νερά, στο παρά πέντε της κάλπης. 

Μολαταύτα, επιβεβαιώθηκαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που συνοπτικά έχουν ως εξής:  

Η «δημιουργική ασάφεια» του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της προοπτικής των μετεκλογικών συνεργασιών. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, σε περίπτωση που παραλάβει πρώτος τη διερευνητική εντολή, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση. «Το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και τις μετεκλογικές εξελίξεις» απάντησε, σε σχετική ερώτηση.

Ads

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ότι οι υπαίτιοι του παρακράτους θα λογοδοτήσουν μόνο σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής – σε συνδυασμό με το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ως προϋπόθεση για κυβερνητική σύμπραξη τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (η οποία πιθανόν να οδηγήσει και σε σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα) – προκαλεί πανικό στο Μαξίμου. Η προοπτική και μόνο να λογοδοτήσουν οι ενορχηστρωτές του σκανδάλου, χωρίς τη δυνατότητα της καταχρηστικής επίκλησης του απορρήτου, ενισχύει τις ενδείξεις ότι ο κ. Μητσοτάκης –αν κατακτήσει την εκλογική πρωτιά με μικρή διαφορά – δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες. 

Με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, εντούτοις, βάζει σε πρώτο πλάνο και το σενάριο της αυτοδυναμίας, με όχημα τη συμπίεση του ΠΑΣΟΚ. Πραγματοποιώντας άνοιγμα στην εκλογική βάση της Χαριλάου Τρικούπη –που το μεγαλύτερο τμήμα της είναι δεξιόστροφο – επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχει φέρει την πολιτική του πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε δε ότι, δεν θεωρεί τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει καθαρά τη στόχευση του να προσεγγίσει τον πήχη του 34-35%, να χτίσει μία διαφορά ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ και να προσφύγει στις δεύτερες κάλπες με σκοπό τη μονοκομματική κυβέρνηση. Η επιστράτευση δε της κινδυνολογίας, περί προοπτικής νέας κυβέρνησης ηττημένων, επιβεβαιώνει τον ανωτέρω σχεδιασμό.     

Συμψηφισμοί στο πεδίο των υποκλοπών. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο. Έριξε το μπαλάκι στις παραιτήσεις των κ.κ. Δημητριάδη – Κοντολέοντα και στην έρευνα της Δικαιοσύνης, που δεν έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα. Επιπλέον, θωρακίστηκε πίσω από τη νέα νομοθεσία για την ΕΥΠ. Επεδίωξε, μάλιστα, τον συμψηφισμό του πολύκροτου σκανδάλου με την ένταξη του Νίκου Παππά -«που καταδικάστηκε με 13-0 από το ανώτατο Δικαστήριο- στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο του διμέτωπου, ο Ν. Ανδρουλάκης είχε επίσης ταυτίσει τις υποκλοπές με τις περιπέτειες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε το επικοινωνιακό δώρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μείωση έμμεσων φόρων αργότερα και…αν. Ο πρωθυπουργός μισάνοιξε ένα παράθυρο μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ για το δεύτερο μισό μίας πιθανής νέας θητείας, προτάσσοντας ωστόσο τη διασφάλιση της δημοσιονομική σταθερότητας. O Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μία τέτοια φορολογική παρέμβαση δεν θα είχε επίδραση στον τελικό καταναλωτή. Η  υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ. Μαρία Ζάγκα έχει, ωστόσο, άλλη άποψη προκαλώντας πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Κάλεσε το κυβερνητικό επιτελείο «να την πετάξει έξω» από τα ψηφοδέλτια αν δεν συμμερίζεται την άποψή της ότι όσο είναι ακριβή η βενζίνη λόγω του ΕΦΚ, τόσο κερδίζει το παρακράτος…