«Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τη διαχείριση στην πολιτική επίλυση του προσφυγικού και μεταναστευτικού», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ads

«Ο νους μας δεν μπορεί, παρά να τρέχει στους ανθρώπους εκείνους που καθημερινά εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκειμένου να διασώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «νωπές και επαναλαμβανόμενες τραγικές εικόνες που τον τελευταίο χρόνο μας έχουν γίνει πολύ οικείες».

«Πρόσωπα και ανθρώπινες ιστορίες που μάλλον κανένα βιβλίο Ιστορίας δεν θα καταγράψει», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιστορίες αυτές «θα στοιχειώνουν το συλλογικό υποσυνείδητο της διεθνούς κοινότητας, η οποία, παρά την πρόοδό της σε άλλα πεδία, δεν κατόρθωσε, ακόμα τουλάχιστον, να περιορίσει τις γενεσιουργές αιτίες του προσφυγικού δράματος».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ευρώπης αποκλειστικά, αλλά είναι διεθνές πρόβλημα και ως τέτοιο επιβάλλει δράσεις συνεργασίας.

Ads

«Ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε την ιδέα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης ενωμένης και ως εκ τούτου και ισχυρής για να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του πλανήτη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Κι αυτό θα το κάνουμε συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών στην Ε.Ε. και σε όσους διεθνείς οργανισμούς και φορείς συμμετέχουμε, στη βάση των προτάσεων που πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.