Εξηγήσεις για τον αργό ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ελλάδα έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ads

«Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Τα εμβόλια που παραλαμβάνουμε είναι διδοσικά (δυο δόσεις). Οπότε δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις ημερομηνίες παράδοσης που έχουν δεσμευθεί. Σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Εάν είχαμε προγραμματίσει περισσότερα εμβόλια υπήρχε ο κίνδυνος να μην κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό όλοι όσοι κάνανε την πρώτη δόση. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τον αριθμό εμβολίων που θα παραδώσουν».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με τα διαθέσιμα εμβόλια, και πρόσθεσε ότι δεν ανοίξανε τα κέντρα εμβολιασμού επειδή δεν έχουμε ακόμη τα απαραίτητα εμβόλια.

Ads

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργου, εξέφρασε την ανησυχία του και ανέφερε ότι αισθάνθηκε ανασφάλεια μετά από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δευτερολογία του ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η ταχύτητα του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από το αν θα τηρηθούν οι προθεσμίες από τις εταιρείες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει διαφορετικές δηλώσεις για την προμήθεια των εμβολίων και προσέθεσε ότι «είναι ανοησία να λες ότι έχω επάρκεια γιατί έχω προαγοράσει εμβόλια και μετά να έρχεσαι στη Βουλή και να λες ότι δεν ξέρω αν θα μου δώσουν οι εταιρείες τα εμβόλια».