Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση που είχε με τον οικονομολόγο, Jeffrey  Sachs στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit» που διοργανώνει «Η Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναφέρθηκε στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου για την οποία τόνισε ότι «δεν είναι πολιτικά βιώσιμη.

Ads

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Δυστυχώς βλέπουμε μία εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου. Υπάρχουν ευπαθή και ευάλωτα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν τεράστιο κόστος και αυτή η κατάσταση δεν είναι πολιτικά βιώσιμη».

Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να διασφαλίσει ότι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου δεν θα μεταφράζεται σε μεγάλη αύξηση στις τιμές για τον καταναλωτή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε ένα κίνημα κατά της ενεργειακής μετάβασης».

Επιπλέον, τοποθετήθηκε για την αιτία που έχει οδηγήσει σε αυτή την άνοδο, λέγοντας «υπάρχουν πολλές μεταβλητές. η Ρωσία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση. Υπάρχουν πτυχές που έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής. Ισραήλ και Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι προμηθευτές φυσικού αερίου».

Ads

Επίσης πρόσθεσε ότι σαν κυβέρνηση πρέπει να «είμαστε τολμηροί για να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 55% μέχρι το 2030. Η απόφαση να κλείσουμε τα εργοστάσια με ορυκτά καύσιμα ελήφθη πριν την πανδημία – ήταν μια τολμηρή απόφαση. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση που έχει υποβληθεί από την Κομισιόν είναι συνεκτική και τολμηρή. Εμείς ενδιαφερόμαστε πώς θα πετύχουμε το στόχο ως το 2030. Βλέπουμε μια εκτόξευση στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί προβληματισμό».