Μήνυμα προς την Τουρκία επιχείρησε να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάγκρεμπ και το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας πως η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί.

Ads

Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας: «Εχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα».

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η χώρα μας έχει φτάσει στα όριά της για το Μεταναστευτικό, λέγοντας: «Όμως φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την άλλη πάντως σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά πρόσθεσε πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να εκβιαστεί με αυτό το θέμα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο».

Ads