Τρεις θεσμικές πρωτοβουλίες ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι οποίες αφορούν την επικουρική ασφάλιση, το νέο σχολείο και την αστυνομία αντίστοιχα.  «Oι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος» τόνισε ο πρωθυπουργός στην υπουργική συνεδρίαση, διαμηνύοντας πως το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Ads

Εκ των τριών, τα δύο πρώτα θεωρούνται πιο «θερμά»: εκείνο που αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τον ιδιωτικό πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση και εκείνο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μονάδων. 

Εν μέσω διακοπών

Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απορροφηθούν οι κοινωνικοί και πολιτικοί κραδασμοί στην θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου και, αφετέρου, να μπει η κυβέρνηση στο φθινόπωρο με αφήγημα επανεκκίνησης –το αφήγημα τόσο της «οριστικής εξόδου» από την πανδημία όσο και της «νέας ευημερίας» μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.

Ads

«Ολες οι μεταρρυθμίσεις κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025. Και αυτό ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ» τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης,  προσέθεσε ότι «ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να είναι αισιόδοξοι. Οι τελευταίοι μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που η Νέα Δημοκρατία εξελέγη από τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση έχει προωθήσει συνολικά 187 σχέδια νόμου, τα οποία έχουν γίνει νόμοι του κράτους και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται ακάθεκτες με τη νέα δέσμη που περιλαμβάνει η σημερινή πλούσια ατζέντα.

Επικουρική ασφάλιση

Για την επικουρική ασφάλιση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί «με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό κατά το Σουηδικό μοντέλο, κάτι το οποίο αποτελούσε εξάλλου κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπάρα, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του. Το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξη του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη. Πρέπει να σημειώσω ότι ειδική ρήτρα στο νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου», ανέφερε.

«Και ακόμα -θέλω να τονίσω- ότι το σύστημα αυτό το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας. Στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν. Στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που το απειλεί η δημογραφική υποχώρηση και βέβαια στην ανάγκη να υπάρχει διαγενεακή αλληλεγγύη αλλά και στην ίδια τη συρρίκνωση της επικουρικής σύνταξης σε σχέση με τον κύριο μισθό που, δυστυχώς, είναι κάτι το οποίο διαρκεί εδώ και χρόνια» είπε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός θέλησε να την εμφανίσει σαν μία θετική μεταρρύθμιση, δίχως να αναφερθεί στο κόστος της μετάβασης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα ξεπεράσει τα 40 δις και μακροχρόνια είναι η μεγαλύτερη “μπίζνα” για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο ότι την πρώτη φορά που είχε μιλήσει για το σχέδιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σε συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών και η ανακοίνωσή του έγινε δεκτή με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών. Δεν αφέρθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν από το αναδιανεμητικό και κατά κύριο λόγο ιδιωτικό σύστημα, ούτε βέβαια ποιος αναλαμβάνει το κόστος σε περίπτωση κρίσης όπως συνέβη με τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο θα δοκιμάσει ξανά τις διαχωριστικές γραμμές της σύγκρουσης «προόδου» και «συντήρησης», με την κυβέρνηση να επιμένει να δίνει προοδευτικό πρόσημο στα «μεταρρυθμιστικά» της εγχειρήματα. Σε επίπεδο κοινωνίας, στα θετικά για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι αλλαγές δεν αφορούν νυν συνταξιούχους και ασφαλισμένους αλλά όσους μπουν στην αγορά εργασίας από το 2022 και, σε εθελοντική βάση, τους εργαζόμενους έως 35 ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα δώσει και πάλι σκληρή μάχη εντός και εκτός Βουλής, ενώ στους δρόμους θα βρεθούν ξανά και τα συνδικάτα.

Το νέο σχολείο

Για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχολικές μονάδες θα αυτονομούνται στις τάξεις καθώς το θεωρεί μια εξαιρετικά σημαντική τομή. «Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Και, βέβαια, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη. Με μια αλλαγή που περιγράφεται με τρεις λέξεις: ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία».

Αναφερόμενος στους μαθητές που εξετάζονται, ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια που στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς για την επιτυχή ολοκλήρωση του κυρίου τμήματος των πανελληνίων εξετάσεων.

«Ανεξάρτητα από τους τελικούς βαθμούς και από τα αποτελέσματα θα επαναλάβω ότι για τους νέους μας ήταν μόνο ένας σταθμός από τους πολλούς που θα έχουν στη ζωή τους και ένα μόνο στοίχημα από τα πολλά που έχουν να κερδίσουν για την πρόοδό τους, την προκοπή τους. Όμως και αυτή η χρονιά απέδειξε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει αδυναμίες που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τη λύση τους. Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο προβλέπεται συγκρουσιακό να είναι το κλίμα και στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θεωρούνται δεδομένες, όμως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί διότι θα γίνουν σε νεκρό χρόνο, δηλαδή με τα σχολεία κλειστά για διακοπές. Αυτός, άλλωστε, είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που αποφασίστηκε το νομοσχέδιο να προχωρήσει τώρα, προκειμένου να μην υπάρχουν απεργίες στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση

Η τρίτη μεγάλη θεσμική τομή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι μια παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναδιοργανώνει πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, γιατί οι νέες συνθήκες στον κόσμο του εγκλήματος απαιτούν και νέες δομές στον κόσμο του νόμου.

Έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια στον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καθώς «όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, δημοσκόπηση της ALCO δείχνει ότι οι πολίτες ένιωθαν πιο ασφαλείς επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έμμεση αναφορά στο νόμο Παρασκευόπουλο, δείχνοντας ότι τα fake news που διακίνησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός ήταν κεντρικά κατευθυνόμενα.

«Θέλω να θυμίσω, ότι αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν -όπως ξέρουμε- των μεταγενέστερων έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα. Θυμίζω ακόμα ότι σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν» είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε «μέχρι τότε, οι πολιτικοί ας σεβαστούμε τα ανθρώπινα δράματα και ας αφήσουμε τα ποινικά εγκλήματα στους διώκτες και στους δικαστές τους».

Σημειώνεται πάντως, πως πέραν αυτών, στο τέλος Ιουλίου και λίγο πριν κλείσει η Ολομέλεια αναμένεται τελικά να έρθουν στην Βουλή και τα τρία Μνημόνια των Πρεσπών, γεγονός που καθιστά τον Ιούλιο ιδιαίτερα θερμό «πολιτικά» μήνα.

Διαβάστε επίσης Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει «καυτό» Ιούλιο