Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταδικάζει τη χώρα σε ένα αέναο μνημόνιο και τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό ενώ ζήτησε και πάλι εκλογές λέγοντας ότι το αίτημα «είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως το βασικό του πρόβλημα είναι το μίγμα των μέτρων της κυβέρνησης , που, όπως είπε, θα επιβαρύνουν κάθε νοικοκυριό. Φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση της φορολογίας στη βενζίνη, και την μονιμοποίηση των έκτακτων φόρων όπως η έκτακτη εισφορά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντικό «τίμημα της ανικανότητας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου» το οποίο το πληρώνει ο ελληνικός λαός. 

«Το αίτημα για εκλογές πιο επίκαιρο από ποτέ»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε μείωση φόρων καθώς είχε συμμαζέψει τις σπατάλες και τις δαπάνες του Δημοσίου, επισημαίνοντας πως στο τέλος του 2016, το ΑΕΠ επί ΝΔ θα ήταν στα 196 δισ., ενώ τώρα αναμένεται να είναι στα 175 δισ. ευρώ. «5 χιλιάδες ευρώ απώλεια πλούτου για κάθε νοικοκυριό. Και για αυτό χρειάζεται να πάρουμε αυτά τα νέα μέτρα. Επιμένουμε πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη και πρέπει να φύγει. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, μπας και γλιτώσουμε τα μέτρα που έρχονται» είπε χαρακτηριστικά. 

«Ο Τσίπρας λέει ψέματα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών», ενώ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως λέει ψέματα: «Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα γιατί το κόστος της αυταπάτης ήταν τεράστιο. Δεν μπορεί να λέει «ήμουν θύμα πλάνης», όταν γνώριζε πολύ καλά και συνειδητά πως οδηγούσε τη χώρα στο γκρεμό. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε με ένταση εκλογές» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δεν θα περιοριστεί μόνο στο να ζητά εκλογές, αλλά και «θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε μια πολύ πλατιά συμμαχία, που θα πειστεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Κάθε μέρα που θα περνά, θα γινόμαστε καλύτεροι. Το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο από την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ: 

Για τον «κόφτη»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι εταίροι ζητούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, και όπως είπε σε αυτή τη λογική ήρθε και ο «συμπληρωματικός κόφτης». «Η λογική του κόφτη είναι σαν να προεξοφλείς την αποτυχία του προγράμματος. Υπήρχε κόφτης και καλώς υπήρχε. Ο συμπληρωματικός γιατί ήρθε;» διερωτήθηκε. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «είναι θετικό να υπάρχει ένας μηχανισμός συγκράτησης», διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το αν θα μπαίνει αυτόματα και τί μέτρα θα λαμβάνονται. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως ο «κόφτης» μπήκε μετά τη διαρροή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ: «Ξέρω ότι με φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια δεν κάνεις πολιτική. Τα πρόσθετα μέτρα μπήκαν τον τελευταίο μήνα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το χρέος

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η δέσμευση υπήρχε ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 και πως η κυβέρνηση δεν πέτυχε κάτι το συγκεκριμένο. «Το ίδιο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ έχει επιφυλάξεις. Υπό όρους θα γίνει η συζήτηση. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πολύ βαρύ. Ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει» είπε, ενώ εξέφρασε αντιρρήσεις και για το κατά πόσο είναι εφικτά τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο υψηλά για τόσα χρόνια δεν είναι εφικτά. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μας καταδικάσει μόνιμα σε πολιτικές λιτότητας και θα μας καταδικάσει σε ένα συνεχές μνημόνιο. Το μίγμα που προτείνει η κυβέρνηση είναι αδιέξοδο. Δίνει έμφαση σε φόρους και καθόλου έμφαση σε μείωση δαπανών» είπε ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση Ρέγκλιγκ για το χρέος, τονίζοντας πως αυτή η συζήτηση αποτέλεσε για τον Πρωθυπουργό άλλοθι για να περάσει σκληρά μέτρα.

Πάντως άσκησε κριτική και κατά των εταίρων τονίζοντας πως υπάρχει ευρωπαϊκή ευθύνη για το γεγονός ότι δέχονται το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής αλλά και ευθύνες γιατί δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για το χρέος.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο: «Υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές περικοπές. Ως ΝΔ δεν συζητάμε για απολύσεις στο δημόσιο. Μιλάμε όμως για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού. Η κυβέρνηση στο δημόσιο δεν έχει κάνει τίποτα. Θέλει με το δικό της τρόπο να κλείσει το μάτι στους δημόσιους υπαλλήλους. Σύμβουλοι υπουργών πληρώνονται με αστρονομικά ποσά».

Η αντίδραση της κυβέρνησης 

«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχλημένος που δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως κόφτης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στην ΕΡΤ ως κόφτης οποιασδήποτε επαφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την πραγματικότητα» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ. 

Υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτό που έκλεισε την ΕΡΤ, τόνιζαν επίσης: «Εκτιμούμε την ειλικρινή παραδοχή του ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα, αλλά η προσπάθεια να αποκρύπτει πειστικά την θέση του για απολύσεις στο δημόσιο και μειώσεις συντάξεων, χρειάζεται ακόμα δουλειά».